Представа о Мате Парлову играће се под именом "Живот шампиона"

ПУЛА: Представа о чувеном боксеру Мате Парлову, рађена у копродукцији Битеф театра и позоришта "Ulysses", неће се играти под првобитним именом "Мате Парлов", већ ће носити назив "Живот шампиона", јер је удовица славног спортисте забранила коришћење његовог имена.
Duško Ljuština  Foto: Youtube/prinscreen
Фото: Продуцент позоришта " Ulysses " Душко Љуштина Фото: Јутјуб/принскрин

"Удовица Мате Парлова није нам дала права да користимо његово име у представи, јер га је она заштитила у културне, спортске и друге сврхе", каже продуцент позоришта " Ulysses " Душко Љуштина.

Како пишу хрватски медији удовица Мате Парлова, Лаура, дуго је преговарала са екипом која је радила на представи, да би коначно послала писмо у којем их је обавестила да породица не даје право коришћења имена боксерске легенде.

Љуштина каже да то неће представљати проблем и да ће се представа играти, јер је само надахнута животом једног од најпознатијих спортиста свих времена на нашим просторима и да није утемељена на лику и делу Мате Парлова.

Како је раније најавио Битеф театар, премијерно извођење је заказано за 12. август на Брионима, а београдска премијера планирана је за новембар.

Сценарио за представу писали су аутори из Загреба, Београда и Љубљане, Томислав Зајец, Олга Димитријевић, Александар Радивојевић, Димитрије Коканов и Јан Цвитковић, а режију потписује Александар Швабић.

Драматург је Наташа Рајковић, кореограф Сташа Зуровац, музику потписује Дамир Урбан, сценографију Давор Санвинценти, а костимограф је Мариа Марковић.

Главну улогу ће тумачити Славко Штимац, који је недавно, гостујући на Фестивалу европског филма Палић, објаснио да то није прича о Парлову у рингу који ређа нокауте, већ о Парлову као личности.

"Парлов је обележио моју младост. Имао је статус хероја у мојој породици и многим другим породицама широм Југославије", рекао је Штимац.

"Био је занимљива личност… та дискретност, можда занесеност, волео је поезију, знао је пуно песама разних песника. Чудно је живео, радио је у свом кафићу пред крај каријере у Пули и сам послуживао. Био је светски шампион, а послуживао је људе кафом. Неки су га враћали по шећер, воду, људи су га провоцирали, а он није реаговао ни на шта", рекао је Штимац Тањуг.

У представи играју и Дејан Дедић, Луција Шербеџија, Катарина Бистровић Дарваш и Јерко Маричић.

Парлов је осам пута био првак Југославије, пет пута првак Балкана, два пута светски првак и једном европски, освојио је и златну медаљу на Олимпијским играма у Мунхену 1972. и још за живота проглашен најбољим хрватским спортистом 20. века. 

Љуштина: Нисмо користили име Парлова у комерцијалне сврхе

БЕОГРАД: Продуцент позоришта "Ulysses" на Брионима Душко Љуштина каже да забрана коришћења имена Мате Парлова у представи коју припремају у копродуцкији са Битеф театром, неће ни на који начин утицати на тај пројекат, јер се не баве каријером легендарног боксера, већ се ради о уметничком виђењу једног великог спортисте, који може бити било који шампион.

"Ми смо почели да радимо позоришни пројекат дивећи се Мати Парлову. Радили смо уметнички пројекат о једном од највећих хрватских спортиста свих времена. Нисмо користили то име у било какве комерцијалне сврхе и нисмо ниједног тренутка ни помишљали да то може постати проблем", рекао је Љуштина Танјугу.

Породица Парлов забранила је коришћење имена Мате Парлов у представи, због чега су продуценти одлучили да представу преименују у "Доручак шампиона", а уместо његовог имена током извођења изговараће се "боксерски шампион".

"Ја не могу проникнути у разлоге такве одлуке породице, био сам уверен да ћемо успети да се договоримо, али то ништа нашем пројекту неће сметати, нити ће се било шта изгубити тиме, јер се наша представа може односити и на Касијуса Клеја и на Тадију Качара", рекао је Љуштина и оценио да је то "доста чудна и срамотна одлука за покојног Мату Парлова".

Он је казао да су разговорали са породицом и били спремни да им плате ауторско право на коришћење имена.

"Породица је тражила сценарио, ми смо им доставили текст и они су нас писмено обавестили да не можемо користити име Мате Парлов. Замислите да неко ради позоришну представу о Стјепану Бобеку или Рајку Митићу у Београду па да породица забрани да се користи њихово име", рекао је Љуштина.

Он је прецизирао да се у представи не баве спортском каријером Мате Парлова, већ дају уметничко виђење једног великог спортисте.

Бокс јесте тема, али представа се, како појашњава Љуштина, може односити на било ког великог шампиона.

"Госпођа Петровић је свој живот посветила да се не заборави велики спортиста Дражен Петровић и она би један овакав пројекат финансирала приватним новцем. Направила је и музеј посвећен Дражену Петровићу, а ова породица то не да", приметио је Љуштина.

Он је навео да се породица Парлов успротивила и када је Општина Фажана желела да изда марку са ликом Мате Парлова, а забранили су и штампање мајица са његовим ликом клинцима у боксерском клубу.

"Шта би све Крлежа и Иво Андрић морали да плаћају што су користили нечија имена? То су небеске будалаштине и новинари би требало да се запитају каква је то породица која уместо да буде срећна због пројекта којим се велича Мате Парлов, противи се томе", рекао је Љуштина.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести