Представа по Ћосићевим Деобама наредног месеца у СНП-у

Српско народно позориште припрема нову драмску представу “Деобе” Добрице Ћосића, чија се стогодишњица рођења обележава ове године.
д
Фото: С. Дорошки

Ова представа, коју режира Југ Радивојевић, ради се у копродукцији са Народним позориштем из Приштине – Грачанице, и Ниша. Премијерно извођење планирано је 11. марта у Народном позоришу у Нишу, а у Новом Саду 16. марта на сцени „Пера Добриновић“. У Грачаници је премијера планирана 9. марта, али је одложена због епидемиолошких и техничких разлога, до даљег.

Роман “Деобе”, за који је Ћосић добио 1961. НИН-ову награду, драматизује Спасоје Ж. Миловановић.

- За представу смо одабрали оно што је најважније за савремену драму, а то је античка трагедија коју носи прича о односу оца и сина. Какав је то порив да отац жели да убије сина, односно зашто син жели да науди оцу? Та исконска, најдубља емотивна линија у породичном односу најважнија је у представи – објашњава редитељ Југ Радивојевић.

Драматург представе је Божидар Кнежевић, сценограф је Југ Радивојевић, костимографкиња је Татјана Радишић, а композитор је Александар Сребрић. У представи играју: Небојша Савић (Урош Бабовић, сеоски газда), Соња Дамјановић (Вида, његова жена), Милош Цветковић (Милош, њихов син), Небојша Ђорђевић (Вита, њихов слуга), Милан Ковачевић (Адам Катић, сеоски газда), Григорије Јакишић (Душан Катић, студент, његов син), Игор Дамњановић (Љубиша Дачић, њихов слуга), Страхиња Бојовић (Доктор, грађански политичар), Дејан Цицмиловић (Коста Цветић, мајор), Валентин Венцел (Немачки официр) и Бојана Милановић (Млада).

Ауторску екипу чине и Данило Млађеновић, асистент сценографа, Игор Дамњановић, задужен за сценски покрет, а Радован Кнежевић за сценски говор.

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести