ПРЕДСТАВА „ЗАЈЕДНО” ПРЕМИЈЕРНО НА СЦЕНИ СНП-а Породица на окупу

Представа „Заједно” Ане Ђорђевић, у режији Јане Маричић, премијерно ће бити изведена вечерас у 19.30 часова на сцени „Пера Добриновић” Српског народног позоришта. Биће то прва драмска премијера у новој сезони СНП-а.
pozoriste, predstava, zavesa pixabay
Фото: pixabay.com

У питању је копродукција СНП-а, „Беоарта“, Центра за културу Тиват, и Културног центра Панчево, која је почетком августа имала премијеру на фестивалу „Пургаторије” у Тивту. Сада ће први пут бити изведена и у Новом Саду, и бити уврштена у репертоар СНП-а.  У глумачкој подели су: Гордана Ђурђевић Димић, Ненад Пећинар, Јасмина Вечански, Бојана Ординачев, Бранислав Јерковић и Југослав Крајнов.

- Тек када смо почели са пробама Аниног комада „Заједно”, коме смо заједно дале наслов, могла сам да наслутим ко су ликови који обележавају седам дана од смрти оца породице. Глумци и ја смо се од почетка сложили да је то ситуација у којој најпре долазе до изражаја карактеристике менталитета и класе којој ликови припадају. Дакле, баш као у грађанској и/или породичној драми, миље је појам којим смо се највише бавили током фазе анализе – говорила је за наш лист редитељка ове представе Јана Маричић, пред премијеру у Тивту.

Породицу Михајловић, како додаје редитељка, и све њене примарне и придружене чланове, ништа није тако осакатило, обезвредило и наружило, као њихова сопствена динамика и односи.

- Али, како то најчешће бива, ништа их друго није спасило, одржало и ојачало, до управо њихово непоколебљиво заједништво, неодустајање једних од других и проста међузависност. Психологија ће то назвати патологијом, наивни би рекли да је то љубав, а за нас у позоришту, то се зове истина. Шесторо чланова фамилије пет година није село за исти сто, све док их смрт ближњег није окупила. Уз алкохол и дељење успомена, отварају се неразјашњене теме, прећутана замерања, срамотне тајне. Дакле: хумор, агресија, сузе, љубав, праштање – објашњава Јана Маричић.

Ауторка овог комада Ана Ђорђевић такође је и редитељка, која уз то потписује и бројне адаптације и драматизације. Новосадској публици позната је по режији представа „Аника и њена времена“, инспирисана приповеткама Иве Андрића, „Смедерево 1941“, и „Голманов страх од пенала“ Петера Хандкеа, на сцени СНП-а.      

   Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести