Представе ће се у Новом Саду играти целог лета

Новосадска позоришта, као и остале културне институције, ове године неће имати уобичајену летњу паузу, због пандемије, већ ће током лета изводити представе на отвореном,  кад год буде било могуће, јер то, опет, условљавају временске прилике.
novosadsko pozoriste, ujvideki sinhaz, dnevnik
Фото: Дневник (В. Фифа)

Ових дана се у Граду Новом Саду преговара са позориштима о најподеснијој локацији за то, помињано је и игралиште иза здања Позоришта младих, али највероватније ће се представе играти у простору летњег биоскопа Културног центра Новог Сада.

Оно што је засад познато је да ће ту представе изводити Позориште младих, Новосадско позориште/Ујвидеки синхаз, али и неки учесници овогодишњег Стеријиног позорја, које је, као што је познато, померено за крај августа, односно од 26. августа до 3. септембра. Тај простор у дворишту Католичке порте би требало да се оживи, и сматра се да је ово добра прилика за то. У току је сређивање ове сцене, како сазнајемо од директора Позоришта младих Михајла Несторовића, који додаје да ће се ту играти представе током лета, и да се тренутно утврђује репертоар за јул и август. 

У Београду се такође тамошња позоришта договарају око наступа на отвореном током лета. Засад се зна да ће на Београдској летњој сцени на Ташмајдану представе изводити Београдско драмско позориште, Југословенско драмско позориште, Позориште на Теразијама, Атеље 212, као и Народно позориште.

Ова сцена ће вероватно угостити и Српско народно позориште, које планира да крајем јуна тамо изведе Росинијеву оперу „Севиљски берберин“. Како сазнајемо од директора Опере СНП-а Александра Станкова, засад се преговара о томе, још детаљно није дефинисан датум, јер се тражи адекватан термин. Но, готово да је извесно да ће Оркестар, Хор и солисти Опере СНП-а гостовати тамо с поменутом опером. 

Концерт Опере СНП-а, који је 29. маја одложен због кише, требало би, како Станков наводи, да буде одржан до краја недеље. Термин за овај концерт се још утврђује, а наравно највише зависи од временских прилика, будући да је планиран на платоу испред здања СНП-а. Овај концерт са око 70 чланова Оркестра, солиста и Хора Опере СНП-а, и диригентом Андреом Солинасом, под називом „Опералајв“, којим се затвара 159. сезона овог театра, директно ће преносити РТВ Војводине.      

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести