Премијера „Лаже и паралаже” вечерас у СНП-у

Стеријина комедија „Лажа и паралажа” у режији Слободана Бранковића, премијерно ће бити изведена вечерас у 19.30 часова на сцени „Пера Добриновић” Српског народног позоришта.
1
Фото: Dnevnik.rs

Претходна поставка овог познатог Стеријиног комада на сцени СНП-а, у режији Егона Савина, која се сматра једном од најуспешнијих представа у историји овог театра, датира из 1991. Као што је и та представа неминовно носила печат времена у којем је настајала, тако и ова нова “Лажа и паралажа” нуди своје тумачење овог Стеријиног комада, јер, по речима управника СНП -а Зорана Ђерића, свако време има нови угао гледања и откривања. Чињеница да је Стерија и данас изузетно актуелан и инспиративан, по речима редитеља Слободана Бранковића, пуно помаже у инсценацији његовог дела.

“Бавили смо се питањем зашто лажи опстају, који их то механизам  развија да нам чак постају потребне. При томе је лепо када имате великог писца, јер вас увек врати на прави пут”, наводи једна од глумица у овој представи Тања Пјевац, која игра Јелицу.

У глумачкој подели су још Небојша Савић (Алекса), Страхиња Бојовић (Мита), Нина Рукавина (Марија), Милорад Капор (Батић), Предраг Момчиловић (отац) и Гордана Каменаровић (Баба).

По мишљењу Предрага Момчиловића, Слободан Бранковић је као редитељ успео да своје идеје изведе до краја.

“Нова читања класика морају да испуне неколико задатака: да испоштују писца, односно да се не труде да буду паметнији од њега, затим да испуне очекивања публике, и на крају, али не и најмање важно, напротив, да одговоре на питање зашто се њима данас и овде бавимо”, указује Момчиловић.

Драматург је Николина Стјепановић, а сценографкиња и костимографкиња је Миња Пољак.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести