Премијера представе „Скрејп” у Битеф театру

У Битеф театру, у суботу, 17. јуна, премијерно ће бити изведена представа “Скрејп” Јоване Ракић, кореографкиње и антрополошкиње из Новог Сада. Битеф театар ће овом премијером затворити сезону.
scrape, bitef teatar
Фото: Bitef teatar

“Скрејп” (на енглеском “огреботина”) је истраживачко-креативни пројекат. Аутори су кренули од истраживања сопствених слика тела, а онда и од тога како се све може конципирати људско тело са функцијом у друштвеном контексту. Ово истраживање је на визуелном плану, између осталог, резултирало сталним поигравањем са светлом, са оним што се може или не може видети, сазнати о другом, односно о свим оним рубним местима нашег личног и заједничког искуства.

Драматург представе је психолог и теоретичар Марко Пејовић, чији су принципи анализе плесног дела које излаже у својој књизи “Четири дискурзивне тачке плесне праксе” коришћени у процесу настанка представе. Аутори су такође били подстакнути да промишљају о томе шта значи прекинути континуирано кретање, колико је могуће бити субверзиван у односу на стални притисак ка прогресу и развоју.

Ауторка Јована Ракић и раније се бавила односом простора и времена у кореографији, представљеним кроз кретање, приповедање, положај тела и медитацију. Постала је заинтересована и за потенцијал људског тела да акумулира и памти садржај који је стекао спонтано. Представа “Скрејп” управо трага за телесним садржајем који је усвојен под утицајем ситуација и околности у којима се нашао субјекат.

У представи Битеф театра коју је копродуцирала Станица за савремени плес и потпомогло низ других институција, играју: Јана Миленковић, Милица Писић и Наташа Шмелц.    

И. Б.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести