Премијера Ричарда Трећег у Народном позоришту

БЕОГРАД: Шексприов комад "Ричард Трећи" у режији и адаптацији Снежане Тришић биће премијерно изведен у понедељак на Великој сцени Народног позоришта у Београду.
narodno pozoriste, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Директор Драме националног театра Жељко Хубач рекао је на недавној конференцији за новинаре да се "Ричард Трећи" ретко игра у српским позориштима, иако је најигранији у свету, као и да је реч о најполитичнијем Шекспировом делу и редитељски, глумачки и продукционо најзахтевнијем позоришном подухвату.
Тришић, која први пут у својој каријери поставља Шекспирово дело, каже да је тај велики писац понудио у "Ричарду Трећем" прегршт тема које су важне и за нас данас, али да нису изводили закључке везане за политику и власт.

Она је појаснила да су, радећи на представи, преиспитивали време у коме је "цивилизација колабирала и у коме Ричард постаје маестро поретка у коме влада зло, у коме је заправо зло услов езгистенције".
Редитељка је прецизирала да су пратили Ричардов долазак на власт и пад са те власти, тумачили из перспективе данашњег времена, гледали да премосте временски јаз између Шекспировог времена и актуелног тренутка и испитивали суштинске мотиве који доводе до тога да зло влада и опстаје толико дуго.

У представи играју Игор Ђорђевић, Нела Михаиловић, Светлана Бојковић, Наташа Нинковић, Бојан Жировић, Бранко Јеринић, Павле Јеринић, Александар Ђурица, Небојша Дугалић, Вања Ејдус, Милош Ђорђевић, Александар Срећковић, Гојко Балетић, Иван Марковић И Миодраг Драгичевић.
 Костимограф је Марина Вукасовић Меденица, поред Тришић, адаптацију потписују Славко Милановић и Слободан Обрадовић, сценограф је Валентин Светозарев, драматург Милановић, композитор Ирена Поповић Драговић, за сценски говор је задужена Љиљана Мркић Поповић, а за сценски покрет Тамара Антонијевић Спасић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести