Премијера Вердијевог „Риголета” у петак

Први оперски фестивал “Операрија” биће отворен у петак у 19 часова премијером оперске представе “Риголето” Ђузепа Вердија, на сцени “Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта, које је и иницијатор овог фестивала.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Ову популарну Вердијеву оперу режирао је Александар Николић, гост из Београда, који је са СНП-ом сарађивао 2016. на опери “Кавалерија рустикана”. Диригент на премијери биће Андреа Солинас, гост из Италије.

- Садржај за оперу “Риголето”, Верди је нашао у драми Виктора Игоа „Краљ се забавља“ (драма је премијерно приказана 1832), коју је Франческо Марија Пијаве прерадио у оперски либрето. У том делу композитор је постигао оно што успева само највећима: спојити трагично и комично у шекспировском стилу. Откад је праизведен у Театру ла Фениче у Венецији, 11. марта 1851, пуних 168 година се изводи на светским оперским сценама - подсећају у СНП -у.

Војвода од Мантове је Саша Штулић, а Риголето, дворска луда је Жељко Р. Андрић, док Ђилду, Риголетову ћерку, тумачи Дарија Олајош Чизмић. Спарафучиле (бандит) је Горан Крнета, а Мадалена (његова сестра) је Јелена Кончар. У улози Грофа Монтеронеа је Страхиња Ђокић, Гроф Чепрано је Никола Баста, а Грофица Чепрано је Маја Андрић. У осталим улогама су: Бранислав Станков, Игор Ксионжик, Владимир Зорјан и Марија Митић Васић.

У представи учествује мушки Хор и Оркестар Опере и Балет СНП-а. Хор припрема Весна Кесић Крсмановић.

Сценограф је Саша Сенковић, костимограф је Сенка Раносављевић, а кореограф је Александар Илић, гост из Београда. Дизајнер светла је Марко Радановић.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести