Први солистички наступ пијанисткиње Катарине Ранковић

Да ли циклус једног живота, са свим својим успонима и падовима, може да се ограничи на 50 минута, покушава да разоткрије млада пијанисткиња Катарина Ранковић из Београда, која ће ту своју идеју представити новосадској публици данас у 16 часова у Музеју савремене уметности Војводине (Дунавска 37).
katarina 2.jpg
Фото: Љиљана Божовић

Она наступа у оквиру предстојећег Фестивала “Пиано Цитy”. Први солистички наступ у војвођанској престоници одржаће под називом “Циклус” (“Зyцлус”), а он неће подразумевати само “седење и свирање за клавиром док је публика пасивни слушалац”.

"Живот може да се ограничи на тих 50 минуа, али је поента што он траје и пре и после. Ми сада причамо о њему, а посетиоци ће и након наступа бити под утиском", објашњава Катарина која је препознатљива по иновативним перформансима, користећи клавир као подлогу за своје креативне идеје.

Она додаје да мисли да ће бити једна од двоје пијаниста, ако не и једина, која ће на Фестивалу свирати ауторску композицију.

"Међутим, то ће бити аудио-визуелни перформанс, јер ћу користити вокал, док ће у позадини ићи и специјални видео запис уз комбинацију електронске музике и звукова природе", Катарина.

Непуних сат времена, Новосађани ће имати прилику да завире и ослушну нечији живот, али и да га доживе на неки свој начин. Туђи циклус постаће њихов, а простор Музеја савремене уметности ће својом једноставношћу истаћи ту најављену експлозију емоција и уметности, чему се ауторка највише и радује.

Звуци клавира по целом Новом Саду

Други дан фестивала “Пиано сити” почиње данас у 10 часова у Атријуму Музеја Војводине, наступом Милице Јосић под називом “Пијаца па Музеј”. Од 11 сати програм ће се одвијати и у Дунавском парку где ће наступити Владимир Томашевић, Јована Ђорђевић и Дарја Дамјановић, Ивона Бужек... Плато испред Ректората УНС-а, Студио М, МСУВ, Француски институт, такође су неке од локација на којима ће се чути звук клавира у различитим извођењима и комбинацијама. Детаљан програм и сатница могу се пронаћи на сајту www.pianocitynovisad.com.

Леа Радловачки

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести