„Растргните ме” у режији Кинге Мезеи у суботичком позоришту

Представа “Растргните ме”, настала по делима Иштвана Домонкоша, у режији Кинге Мезеи, на репертоару је суботичког позоришта “Костолањи Деже”, у суботу и недељу 13. и 14. фебруара.
Сирота Милева из Босне у нашој цивилизацији године 1878.
Фото: И. Прерадовић/ НП Суботица промо

У представи играју Габор Месарош, Борис Кучов, Давид Бубош, Ервин Палфи, Тамаш Хајду, и Ноеми Кемивеш. Премијером ове представе, позориште “Костолањи Деже” је јесенас започело нову сезону.

Представа се заснива на делима војвођанског песника Иштвана Домонкоша, који је напустио свој крај седамдесетих година прошлог века, али његово касније целокупно дело сведочи о томе да никад заправо није могао да се одвоји од њега. Његова поема “Хаварија” је својеврсна балада емиграната и гастарбајтера. “Растргните ме” управо говори о томе шта мислимо о одласцима и остајању, о нашем односу према домовини, и увек присутним дилемама о томе.

Уз детаље из Домонкошевог романа “Пуњена птица” који се догађа на приморју, представа прати yез бенд који наступа дуж обале. Инкорпорирани су и делови из Домонкошевог романа “Виа Италиа”, и придружени још неки ликови из других његових дела. Специфична редитељска поетика Кинге Мезеи, иначе и глумице, која је својевремено режирала представу “Виа Италиа” у Новосадском позоришту / Ујвидеки синхаз, поново ствара маштовит, духовит, али и значењски слојевит свет, произашао из Домонкошевих дела.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести