ШЕКСПИР ФЕСТ Реповање двају витеза и „Млетачки трговац”

Због лошег времена, синоћња представа на 5. Шекспир фесту “Молим наставите (Хамлет)” одиграна је у Српском народном позоришту, уместо у вили Станковић у Чортановцима.
Dva neobična viteza iz Verone Foto: promo
Фото: Два необична витеза из Вероне Фото: промо

Препорука гледаоцима је да на дан играња провере место извођења наредних представа на сајту 5. Шекспир феста, или Фејсбук страници. Представе вечерас и сутра планиране су у вили Станковић у Чортановцима, али могуће су промене места играња.  Вечерас у 20 часова биће изведен пројекат “Q-gents” браће Q-Brothers.

Ово је хип-хоп мјузикл браће Q-Brothers, редовних извођача на њујоршком Бродвеју, у којем су главни актери прерушени у жене, репују, и у ритму нам причају причу о “Два витеза из Вероне”. На 5. Шекспир фестивалу учествују са својом новом представом. Два глумца на сцени играју више од 20 ликова, не напуштајући позорницу... – Пишемо хип -хоп музичке верзије Шекспирових дела, поступком који називамо „Ад–реп-тације“ - кажу чланови ове позоришне трупе из Чикага. - Волимо да узимамо класична дела и преводимо их у модерни контекст, остајући верни оригиналној причи. На овај начин, верујемо да одајемо поштовање ауторима дела, чинећи њихове безвременске приче прихватљивијим савременој публици. Наше представе су у рими, изводе се са оригиналном музиком коју пушта ди-џеј на сцени.

Музичке верзије Шекспирових комада ова трупа је изводила на турнејама од Немачке, Лондона, Пољске, преко УАЕ, до Аустралије и Новог Зеланда. Као музичари и продуценти такође су остварили значајан успех. Воде и радионице хип-хопа за децу свих узраста, а радили су и на различитим колеyима. Q-Brothers ће у оквиру пратећег програма овог фестивала одржати и радионицу “Ад-реп-тације”, сутра у 17 часова на Академији уметности.

Сутра ће на 5. Шекспир фесту бити изведена последња представа главног програма “Млетачки трговац” берлинске Шекспир компаније, у режији Михаела Гинтера.

– Скоро да нема драмског дела које је тако контроверзно као „Млетачки трговац”. Само због чињенице да се ту појављује фигура која је окарактерисана као Јеврејин, суочавамо се са нашом личном историјом – пише Кристијан Леополд, директор Шекспир компаније Берлин, о изведби Шекспирове мрачне комедије у продукцији Михаела Гинтера и ставља је „на нишан“ политичко-историјске експлозивности. Косе музичке подлоге, црно-бела оптика и рудиментарни третман љубавне приче подсећају на берлинско позориште двадесетих година.

У оквиру пратећег програма, 3. јула ће на Академији уметности у Новом Саду бити изведена представа студената друге године глуме и режије  на АУНС - “Шекспир трибјут бенд / Шекспир парти”.

        Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести