Шекспир фестивал одложен за август

Све нас је испомерала корона. Многи су се сетили Шекспира и његовог страсног писања у време куге.
NikitaMilivojevicRediteljBLU-01
Фото: Никита Миливојевић, фото: Дневник (Б. Лучић)

А сад би управо било време за седмо издање Шекспир фестивала који се, у организацији Арт центра „Итака“ из Инђије, одржавао у Вили „Станковић“, у Чортановцима.

– Шекспир фестивал ће ове године, као и многи други домаћи фестивали, морати да се помери, тако да  почетак планирамо за 21. август – сазнајемо од Никите Миливојевића, иницијатора овог фестивала, који је основан 2014. године, са намером да негује дела највећег светског драмског ствараоца представљањем атрактивног позоришног програма под ведрим небом, у аутентичном амбијенту налик средњовековном. - Због немогућности путовања наших гостију из иностранства, овогодишњи фестивал биће у знаку домаћих представа, рађених наравно по делима Шекспира. То ће бити углавном комедије. Намера нам је да на Шекспир фестивалу ове године пре свега вратимо осмех људи у гледалиште.


На путу у Нови Сад

Никиту Миливојевића питања о Шекспир фестивалу затекла су у колима, на путу у Новосадско позориште/ Ујвидеки синхаз, где режира Јонесковог „Носорога“.

– Ежен Јонеско је један од мојих омиљених писаца. И већ дуги низ година сам желео да радим „Носорога“ – открива Никита Миливојевић и овај детаљ. – У сваком случају, у овом тренутку је најважније да смо наставили са пробама, а премијеру планирамо за почетак следеће сезоне.


Конкретне наслове, Миливојевић још увек није могао да открије, јер се сада све ради испочетка. Све оно што је планирано за ову годину, у договору са трупама, пребачено је за наредно издање фестивала, који ће бити одржан у јуну, 2021.

– Могао бих рећи да, ако се не деси опет нешто непредвиђено, фестивал наредне године је већ спреман – каже Миливојевић.

У међувремену, подсећања ради, Шекспир фестивал је постао део Европске мреже Шекспир фестивала. До сада је имао сопствену продукцију („Перикле“), гостовање Театра „Глоб“ из Лондона и почасно писмо једног од најзначајнијих редитеља 20. века - Питера Брука. Гости Шекспир фестивала у Србији била су позоришта из Велике Британије, САД, Грчке, Грузије, Белорусије, Ирана, Индије, Португала, Македоније, Словеније, Кине... 

И. Бурић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести