Шекспирова „Бура” на јапански начин

НОВИ САД: Иако није део предстојећег Шекспир фестивала, јапанска представа "К. Олуја", која ће вечерас бити изведена на сцени Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаза, представља одличну најаву за хепенинг посвећен највећем светском драском писцу, који нас очекује  од 27. јуна до 3. јула.
p
Фото: Iz predstave "Bes" Tule Limnejos

Јер, "К. Олуја" је базирана на Шекспировој "Бури", по идеји, дизајну и режији Казујоши Кушиде. Пре пет година, уочи премијере, Кушида је појаснио да фантазмагорична "Бура" делује као бајка, али је у исто време неухватљиво чудо овог света и универзума које се може приказати једино позоришним средствима.

Јер, "К. Олуја" додирује многе теме попут магије, издаје, освете, породице... У том смислу, његова представа приказује веома реалан свет. Отуда су његове виле - виле, али и као духови, магија остаје магија баш као и уметност.

Желео сам да поставим нешто невидљиво, нешто што се осећа у позоришту које доноси магичну моћ уметности. Желео сам да публика осети моје мисли, а не да је утерујем у малену кутију логике", наводи Казујоши Кушида. Овај 76-годишњи уметник, иначе, слови за лидера прве генерације јапанског "малог театарског покрета", пионира приступа који у свом фокусу има високо развијен позоришни сензибилитет и изузетну способност да постигне однос са публиком. „Суштина је у постизању јединства с гледаоцима и превазилажењу чисто интелектуалних аспеката театра, појаснио је Кушида. 

Иначе, није згорег навести да ће представа „К. Олуја” бити део великог Међународног позоришног фестивала у румунском граду Сибиу, те да су планирана два извођења - 22. и 23. јуна.

М. С.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести