„Синерџи” у Европској престоници културе

„Нови Сад је природно место за овакав фестивал, град са снажним префиксом – мулти. То траје вековима, деценијама, годинама... и  издржао је све могуће изазове.
Festival je otvorio novosadski gradonačelnik Miloš Vučević   Foto: B. Lučić
Фото: Фестивал је отворио новосадски градоначелник Милош Вучевић   Фото: Б. Лучић

Овај фестивал ће бити само још један део тог новосадског мозаика”, рекао је синоћ новосадски градоначелник Милош Вучевић отварајући Фестивал језичких мањина света Synergy#WTF (“Синерџи”), који се одржава у организацији Ујвидеки синхаза, а део је пројекта Нови Сад - Европска престоница културе 2021.

Након што је прексиноћ, као својеврсну најаву фестивала, домаћин премијерно извео „Гробницу за Бориса Давидовича” у режији Александра Поповског, синоћ је на репертоару „Синерyија” била представа “Дибук” Државног јеврејског позоришта из Букурешта. Једно од најинтригантнијих дела драмске литературе на јидишу режирала је Крис Симион, а у глумачкој подели је и Маја Моргенштерн, звезда чувеног филма Мела Гибсона “Страдање Исусово”.

Вечерас ће у 19.30 часова на сцени Ујвидеки синхаза, у оквиру Фестивала језичких мањина света, бити изведена драма “Манкурт.Вечити роб”  Руског драмског позоришта “Максим Горки” из Астане (Казахстан). „Државни академски руски драмски театар ’Максим Горки’ из Астане припремио је представу невероватне имагинације, способну да гледаоцу у потпуности измени поглед на свет и отвори очи пред оним што му је раније измицало пажњи”, најављују организатори фестивала “Синерџи”.  Сјединивши дела Чингиза Ајтматова (“Станица Буран“), Албера Камија (“Опсадно стање“), Венедикта Јерофејева (“Валпургијска ноћ, или кораци Командора“), Јевгенија Шварца (“Дракон“) и Вилијама Шекспира (“Краљ Лир“), режисер Барзу Абдуразаков је створио “велику представу, која обухвата импозантан временски пресек неколико стотина година”. „’Манкурт. Вечити роб’ је покушај да се узму у обзир само две од многих врста конформизма: ’добровољно’, састављено од равнодушности, безбрижности и глупости, и ’насилног’ – када роб схвати ропство као једину срећу која је представљена и као једина могућа слобода. Јер ’неслободан човек увек идеализује неслободу’...“

Thumbnail

У улози Манкурта је Сергеј Маштаков, а у осталим Александар Корженко, Александар Лукашевич, Марија Бандишева, Данил Хомко, Дмитриј  Маштаков, Наталија Косјенко, Санжар Рахимов, Наталија Лисенко, Полина Харламова, Уљјана Штиљман, Ајжулдиз Багланова, Екатерина Максим, Гуљнар Мажитова и Денис Јукало. Сценограф је Канат Максутов, костимограф је Алма Сирбајева, музички уредник је Најља Тјерјехина, а балет мајстор је Роза Бељгибајева.  

  Н. Пејчић

Симпозијум о значају језика

„Улога и значај језика у процесу индивидуалне и колективне самоидентификације“ назив је теме симпозијума који ће у оквиру “Синерyија” бити одржан данас од 10 до 14 сати у Галерији Матице српске. Међу учесницима симпозијума су и глумица Маја Моргенштерн (Букурешт/Румунија), Милан Рус, директор Српског позоришта у Мађарској (Будимпешта), Валентин Венцел, директор Ујвидеки синхаза, те глумица Драгана Варагић.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести