“Случај Хармс” у Дому културе у Иригу

У Дому културе у Иригу вечерас ће бити изведена представа “Случај Хармс” Академског позоришта “Промена” при Академији уметности у Новом Саду, с почетком у 18.42 часа (јер је 1842. године основана Српска читаоница у Иригу).
у
Фото: Мила Пејић

Ова представа се изводи у оквиру програма “Калеидоскоп културе” Фондације 2021 и његовог пројекта под називом “Публика у фокусу ангажовано позориште”, који се реализује у сарадњи са Културним центром ”Младост” из Футога. Још једна представа овог пројекта “Живот провинцијских плејбоја” биће изведена 25. септембра у 20 часова у великој сали Центра за спорт и туризам у Беочину.

Представу “Случај Хармс”, рађену по делу Данила Хармса, режирала је Јасна Ђуричић, глумица и професорка Академије уметности у Новом Саду, а играју: Вања Ковачевић, Сташа Блечић, Аљоша Ђидић, Никола Кнежевић, Ксенија Митровић, Ана Рудакијевић, Исидора Влчек, Стефан Бероња и Тамара Шустић.

“Тајанствени нестанци, несрећни случајеви, невероватни и неповезани догађаји, убиства, туче, испадање људи кроз прозор - све су то крхотине гротескне и црнохуморне слике света у необичним антипричама славног руског пародичара Данила Ивановича Хармса. Хармс је своје истомишљенике нашао у кругу песника који су себе називали ’обериути’. Припадници овог покрета били су чудесни уметници склони апсурду, некоректности и тражењу нових уметничких форми. Организовали су књижевне вечери на којима су читали прозу, рецитовали будалаштине, и енергично трескали по лошим изведбама старих уметничких форми”, наводи се у најави ове представе.

Другу представу “Живот провинцијских плејбоја” Душана Јовановића режирао је Борис Исаковић, такође глумац и професор Академије уметности у Новом Саду. У овој представи играју: Раде Маричић, Ана Кесеровић, Стеван Узелац, Надежда Јаковљевић, Дејан Максимовић, Ема Муратовић, Александра Аризановић, Милош Лучић, Растко Мићић и Јулија Петковић.

“Иза седам гора, иза седам мора, негде, у некој провинцији живе наши интелектуалци, радници, лепотице, мамини синови, спремачице, глумице, наши плејбоји, са свим својим манама, врлинама и сировом несакривеном пожудом. Ово јединствено село допушта нашим мештанима да до најдаље тачке оголе све своје потребе и зло које човек са собом носи не размишљајући о последицама”, наведено је о овој представи.

        Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести