„Случајна смрт једног анархисте“ у суботу у Новосадском позоришту

Дом културе и позориште “Стеван Сремац” из Црвенке гостује у суботу у 19 часова на сцени Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз, с представом “Случајна смрт једног анархисте” Дарија Фоа, у режији Игора Павловића.
novosadsko pozoriste
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Ово позориште основано је 1946. и у континуитету ради 73 године. Од оснивања позориште је имало 174 премијере са укупно 2845 реприза. Данас позориште ”Стеван Сремац” чини дечији и први извођачки ансамбл.

Говорећи о представи “Случајна смрт једног анархисте”, редитељ Игор Павловић напомиње да је за њега Дарио Фо одувек био фасцинантна и јединствена појава светског позоришта: глумац, редитељ, писац, активиста, левичар, борац за права радника. Павловић подсећа да је Фо, заједно са супругом Франком Раме, “више од педесет година писао и изводио бритке и сатиричне комаде у којима су исмеване и критиковане аномалије италијанског друштва, због чега су Франку Раме 1973. отели италијански жандарми из десничарских кругова, брутално је претукли, силовали и запретили да ће је убити ако проговори о томе. Два месеца након ужасног догађаја вратила се на сцену са монодрамом “Силовање”. Њихова снага и истрајност да не одустану од борбе за нормалан живот је награђена 1997. када је Дарио Фо добио Нобелову награду за књижевност.”

- У спомен на страдање Франке Раме која је била неодвојив део Фоовог живота и рада, желео сам да Лудака (глумца) у нашој представи игра глумица. Дарио Фо је знао да се против система који није заснован на правди и истини може борити уметношћу, сатиром и смехом. Ова фарса је написана према истинитом догађају из 1969. када је у експлозији бомбе у Пољопривредној банци у Милану погинуло 16 грађана. Полиција је осумњиченог анархисту Пинелија и након тродневног испитивања избацила кроз прозор са четвртог спрата. Пинели је погинуо на лицу места. Починиоци су на све начине покушали да прикрију ово убиство у чему су имали несебичну подршку оних од горе. Ослобођени су због недостатка доказа - указује Павловић.

На крају се испоставило, како Павловић објашњава, да су за експлозију у банци и за још 177 бомбашких напада одговорне десничарске групе које су за нападе окривиле анархисте како би од власти и полиције затражиле уништење и забрану анархистичких организација у Италији.

У представи играју: Цвијета Јовановић Мучалица (Лудак), Зоран Радуловић (Управник полиције), Милорад Бјелан (Комесар Калабрез), Давид Батинић (Комесар Бертоцо), Биљана Бјелан (Агент) и Гордана Мештер (Новинарка). Поред режије, Игору Павловићу поверена је и сценографија, избор костима и музике.  

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести