Шопаловићи увертира за прво издање Театра на раскршћу

НИШ: У Народном позоришту Ниш, вечерашња премијера представе “Путујуће позориште Шопаловић” Љубомира Симовића, у режији Тање Мандић Ригонат, својеврсна је увертира за прво издање фестивала “Театар на раскршћу”, који почиње сутра и трајаће до 19. марта.
festival nis
Фото: Ilustracija

За организаторе, овај фестивал је “позоришна естетско-идеолошка намера препознавања друштвених подручја која се доводе у питање или за која се макар почиње сматрати да тек ваља решити шта им је суштина и смисао, те на који начин треба да буду уређена”.

Вођени идејом да је “Театар на раскршћу” афирмација сличности и разлика културних идентитета држава и народа који деле исти простор, место раскршћа европских и светских путева, добили смо прилику да од 47 пријављених представа из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије, Македоније, Црне Горе, Бугарске, Албаније, Румуније и Грчке, направимо репертоар од осам такмичарских представа. Све оне, колико год да су различите у својим сценским поступцима, сличне су по својој узбудљивости. Та узбудљивост се огледа у сценским нарацијама, раскошним знаковима и атрактивним темама, које са лакоћом пролазе кроз, суштински врло порозне, границе наведених држава и народа, саопштава директор народног позоришта Ниш, Спасоје Ж. Миловановић, који је и селектор првог фестивала “Театар на раскршћу”.

Представе које је изабрао Миловановић су: “Кад би Сомбор био Холивуд” Кокана Младеновића (Народно позориште Сомбор), “Сумрак богова” Народног гледалишча Марибор, по мотивима истоименог Висконтијевог филма, у драматизацији Ивора Мартинића и режији Далибора Матанића, “We are born naked ant rest is” редитеља Флоријана Фишера (копродукција Сцене МЕШ и Сарајевског ратног театра), рађена према мотивима Фасбиндерове “Анархије у Баварској”, “Капитал” Андраша Урбана (Зетски дом Цетиње), “Филоктет” Хрватског народног казалишта у Вараждину, по мотивима Софоклове драме, у адаптацији Ивана Пенавића и режији Озрена Прохића, “Балкански шпијун” Душана Ковачевића, у режији Тање Мандић Ригонат (Народно позориште Београд), “Вишњик” А. П. Чехова, у режији Васила Сенина (Позориште “Иван Радоев” Плевен, Бугарска), “Фестен” Драмског театра из Скопља, по мотивима истоименог филма Дејвида Елдриџа, адаптација Сашка Бошковска, режија Зоја Бузалковска.

Последње вечери фестивала “Театар на раскршћу”, у част награђених, биће изведена представа “Мали ми је овај гроб” Биљане Србљановић, у режији Таноса Никаса (трупа “Арс мориенди”, Солун, Грчка).

И. Бурић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести