Српско народно позориште обележило 160 година постојања

НОВИ САД: Српско народно позориште у Новом Саду данас је обележило 160 година постојања свечаном академијом, на којој су уручена највиша признања СНП-а, годишње награде и похвале.
с
Фото: Покрајинска влада

На свечаности која је била затвореног типа, прилагођена прописаним превентивним мерама, министарка културе Маја Гојковић рекла је да су Српско народно пожориште пре 160 година основали највећи људи тог времена: Светозар Милетић, Јован Јовановић Змај и Јован Ђорђевић.

Позориште је делило судбину народа и успело да преброди све недаће и неповољне околности по наш народ и државу и да остане симбол културе града Новог Сада, Војводине и Србије, истакла је Гојковић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је добитник златне медаље "Јован Ђорђевић", цитирао је речи Вилијема Шекспира од пре више од четири века, да је свет позорница на којој свако игра своју улогу.
 

Фото: Покрајинска влада

"Та је реченица, уверен сам, актуелна је и данас. Иако можда није време да причам о подршци Покрајинске владе, морам да кажем да је 2016. године буџет СНП-а износио 600 милиона динара, а данас 870 милиона за функционисање овог пожоришта. У реконструкцију и опремање уложено је 139 милиона динара", навео је Мировић.

Управник Српског народног позоришта Зоран Ђерић рекао је да је ова кућа најважнија и највећа културна установа у Војводини, а све запаженија у у Србији и региону.

"Наше представе су водеће на свим позоришним ранг листама, присутну смо и освајамо награде на фестивалима, укључени смо у програм Креативне Европе са пројектом Крос опера, чију реализацију са нестрпљењем очекујемо када пандемија прође и престане забрана окупљања и поново зашкрипе даске које живот значе", рекао је Ђерић.

Златну медаљу "Јован Ђорђевић" добили су и покрајински секретари, Драгана Милошевић за културу и др Зоран Гојковић, секретар за здравство.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести