Српско народно позориште почиње пробе и реконструкције

НОВИ САД: Док су сале још празне и нема најава скорог повратка публике у њих, Српско народно позориште ових дана почиње да ради оно што се може у датим околностима, када нема представа, а то је да настави започете пробе, и планиране реконструкције.
1
Фото: С. Дорошки

- Почињемо у понедељак да радимо пробе нове представе „Розенкранц и Гилденстерн су мртви“ Тома Стопарда, у режији Игора Павловића. Вероватно ћемо у наредном периоду реализовати још и неке концерте на отвореном, а планирамо и да изведемо неку драмску представу, такође на отвореном. И представа „Розенкранц и Гилденстерн...“ ће вероватно премијерно бити изведена на отвореном, негде у јулу. Проблем је што не можемо још ништа прецизно да кажемо, јер не зависе од нас многе ствари, као то да ли ће бити дозвољено или не окупљање, и колико људи ће моћи да буде на окупу. Ми смо сад кренули у реконструкције климе, светла, и замену видеа у великој сали. Хоћемо да то буде завршено до почетка Стеријиног позорја у септембру – каже за наш лист управник Српског народног позоришта Зоран Ђерић.

Све зависи од тога како ће се ствари развијати, и могуће је, по речима Ђерића, да ће запослени можда раније отићи на колективни одмор, да би се почело у августу са припремама за више фестивала на које је СНП позвано да учествује. Очекује их Стеријино позорје, на којем учествују с три представе: „Смедерево 1941“ и „Ко је убио Yенис Yоплин“ у конкуренцији, и „Повратак“ у „Оф програму“. Могуће је да ће за јесен бити померен и Фестивал професионалних позоришта Војводине, на којем би требало да изведу „Травничку хронику“, која учествује и на фестивалу „Позоришно пролеће“ у Шапцу, а „Смедерево 1941“ и на Глумачким свечаностима „Миливоје Живановић“ у Пожаревцу. У селекцији још једног одложеног фестивала, „Дана комедије“ у Јагодини, та­кође су и представе СНП-а „Јованча на путу око света“ и „Тартиф“, тако да ће с јесени наш најстарији театар бити доста често и на путу, уколико сви ови фестивали буду померени управо за тај период.

До тада, извођење представа ће бити могуће једино на отвореном, и о таквим просторима се размишља у СНП-у.

- Са Културним центром Новог Сада се договарамо о томе да ли можемо да користимо њихову летњу позорницу у Католичкој порти, и да тамо играмо неке представе. Ми ћемо и испред позоришта приређивати неке мање концерте, с терасе клуба „Трема“, и доле испред нашег улаза. Планирали смо и да неке од оперских представа гостују у неком отво­реном простору, да ли на Фрушкој гори, или на Петроварадинској тврђави, видећемо. Све зависи од техничких могућности. Имали смо идеју и да се на Андревљу нешто изведе, али ту има додатних трошкова, јер треба обезбедити превоз, намештати сцену, па ћемо видети да ли је то могуће реализовати – износи управник Ђерић.

Он потврђује да се размишља и о Вили Станковић у Чортановцима, где се одржавају летњи позо­ришни фестивали, и вероватно ће почетком јула ту бити одржан „Шекспир фест“ који је осмислио редитељ Никита Миливојевић. Управо у том простору СНП планира да приреди премијеру представе „Розенкранц и Гилдернстерн...“, с којом би требало да буде обогаћен репертоар СНП-а у наредној сезони .

Планови с краја ове сезоне вероватно ће бити пребачени у наредну, а да ли ће се одустати од неких пројеката, или ће бити само одложени, како Ђерић наводи, сходно ситуацији видеће се шта се може реализивати, а шта не.

- Више од половине пројеката смо оставили за следећу годину. Половина ће се, ако буде све по плану, реализовати. Биће завршен трећи део „Новосадског омнибуса“, који је припреман пред премијеру у фебруару и ускоро ће и та представа бити обновљена. Стекли су се услови да се и њен трећи део, под називом „Велика очекивања“ аутора Ђорђа Писарева, у режији Душана Мамуле, може реализовати, ако не унутра, онда напољу. Када се заврше пробе „Розенкранца и Гилдернстерна“, планирано је да на Камерној сцени почну пробе дипломске представе Марка Челебића, који ће режирати представу по тексту „Вилица Ебена Бајерса“ Филипа Грујића. Та представа би требало с јесени да буде премијерно изведена – најављује Ђерић. – Веро­ватно остајемо при пројекту „Тесла“, који ће бити рађен по истоименом роману Владимира Пиштала, у драматизацији Не­бојше Брадића. Представа „Тесла“ се ради у оквиру Европске престонице културе, планирано је да с њом буде отворена ЕПК, али сада је једино питање да ли ће се ту померати термини.

Још две нове представе су и даље у плану, чија реализације је такође померена за следећу годину, а то су „Злочин и казна“ Достојевског, у режији Игора Вука Торбице, и Шеспирова „Бура“, у режији Кокана Младеновића.

- Пројекат „Крос опера“ смо припремили, али смо померили, јер наши партнери из Италије и Аустрије не могу сада ништа да раде, и предлажу да то померимо за следећу годину, тако да ћемо вероватно ове године све то припремати, штампати публи­кације, либрета, а следеће реализовати – помиње Ђерић овај музички подухват у којем три екипе из оперских кућа у Модени, Линцу и Новом Саду, раде на стварању једног оперског дела, које је требало премијерно да буде изведено у мају у сва три града.

Балет „Охридска легенда“ с којом је СНП требало да 27. марта прослави свој Дан, биће изведен с јесени, а Ђерић додаје да ће пробе почети у септембру, чим се врате страни чланови балетског ансамбла, тако да је могуће да ће његова премијера бити већ у октобру. До краја године, планирана је и нова оперска представа, и то ће бити Моцартов “Дон Ђовани“, у режији Александра Николића, који је у овој сезони на сцени СНП-а режирао Гуноовог „Фауста“.    

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести