Штрајк упозорења Синдиката Синглус почиње сутра у Народном позоришту

БЕОГРАД: Штрајк упозорења чланова синдиката СИНГЛУС Драме Народног позоришта у Београду почиње 8. новембра у 19.45 и трајаће 60 минута у радним просторијама позоришта, у фоајеу сцене "Раша Плаовић" и другим просторијама у оквиру згарде НП, ако штрајкачки одбор одлучи да би то било целисходно за остварење штрајкачких захтева, пише у допису Синдиката о одлуци у ступању у штрајк. 
narodno pozoriste, tanjug
Фото: Tanjug/ F. Krainčanić, arhiva

Чланови синдиката траже " неопозиву оставку управника Народног позоришта Дејана Савића због непримерених иступа у средствима јавног информисања којима су изречене бројне неистине и увреде чланова Драме НП због чега је јавни положај управника постао апсолутно неодржив". 

Као разлоге за смену Савића из синдикате наводе "несавесно пословање којим је на најгори начин нарушен углед НП у Београду... непредузимања било којих радњи ради спречавања нехуманих, небезбедних и нездравих услова за рад... недостављања одговора на легитимна питања синдиката постављена дописом 30.10. 2018. и поновљеног 5.11. 2018.... несавесно пословање којим је на најгори начин нарушен углед НП у Београду... непредузимања било којих радњи ради спречавања нехуманих, небезбедних и нездравих услова за рад... понашања које се константно чини према члановима синдиката и посталим запосленима који за циљ има повреду достојанства, угледа, личног и професионалног интегритета, што је супротно Закону о спречавању злостављања на рад... недостављање одговора на легитимна питања синдиката постављена дописом 30.10. 2018. и поновљеног 5.11. 2018....неодговорног и незаконитог пословања и кршења начела забране злоупотребе права... игнорисања вишегодишњих захтева и молби запослених за побољшање услова рада који су неопходни за нормално одвијање процеса рада..."

Из Синдиката СИНГЛУС траже "поштовање и побољшање основних економских права свих запослених у НП у Београду предвиђених посебним колективним уговором за установе културе чији је оснивач Република Србија, Аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе, као и Законом о раду, а нарочито испуњење вишегодишњих захтева запослених за побољшање услова рада", као и "поштовање права синдикалних представника тако што ће се управник и чланови УО НП јавно извинити за поступке учињене на састанку 1.11. 2018."

Међу захтевима се налазе и "обезбеђивање адекватне просторије за потребе седишта синдиката у складу са Законом о раду, и одговори Управе позоришта на питање постављено дописом СИНГЛУС-а 30.10. 2018, а која су поновљена 5.11. 2018. у року од 24 сата". 

На крају дописа Синдикат СИНГЛУС поручује да "имајући у виду да је глумцима и другим запосленима окупљеним око синдиката једини циљ несметан, правилан и квалитетан рад НП у БГ као установе културе од највећег значаја, без било какве политизације случаја, захтевамо да управник Дејан Савић препозна озбиљност ситуације, престане с неистинитим и злонамерним иступима у јавности, поднесе оставку и на тај начин омогући несметан рад НП у јубиларној 150. сезони".

Чланови Штрајкачког одбора су Дарко Томовић (председник), Бојан Кривокапић и Вања Ејдус.

Одлуку о ступању у штрајк упозорења потписали су у име синдиката СИНГЛУС - Драма НП чланови председништва Ивана Ненадовић, Павле Јеринић, Бојана Стефановић, Хаџи Ненад Маричић и Јасмина Урошевић. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести