СУ: Премијера Анђела Бабилона у позоришту Деже Костолањи

СУБОТИЦА: “Анђели Бабилона” Мата Матишића, у режији Дина Мустафића, нова су представа на репертоару суботичког позоришта “Деже Костолањи”. Представа ће премијерно бити изведена у четвртак.
predstava
Фото: kosztolanyi.org

 

Мате Матишић је свој комад означио као “рустикална травестија”. У њему, на сатирички начин, представља грозничавог властодршца који под притиском јавности покушава да докаже да није неук, бахат и корумпиран. Перипетију представља и појава његове жене, жељне освете...

Драмски текст “Анђели Бабилона” је своју праизведбу имао у Загребу, пре више од 20 година, када је оцењен (цензурисан) као исувише провокативан и смео. Дело писца из Хрватске у Суботици је режирао гостујући редитељ из Босне и Херцеговине, Дино Мустафић, изразивши наду да представа сада неће поделити исту судбину као на праизведби, иако су феномени којима се бави и те како и данас присутни и видљиви, “кроз прозор наше собе”.

Иза ауторитарности, ксенофобије и дискриминације, обично лежи једно есенцијално зло. У овој представи, можете да упрете прстом у онога ко то гледа тако да га око заболи тамо где сте га притисли, да се у исто време томе насмејете, иако вас је стид што сте се насмејали, али и да, након одгледане преставе, изађете са грчем у стомаку, рекао је Мустафић поводом премијере у Суботици.

Драматургиња представе је Жељка Удовичић Плештина, сценографкиња и костимографкиња Лејла Хоџић, композиторка Ирена Поповић Драговић, а сценски покрет је радила Хени Варга.

У глумачкој подели “Анђела Бабилона” су гостујући и глумци Позоришта “Деже Костолањи”: Емина Елор, Золтан Молнар, Бенце Салаи, Атила Меш, Давид Бубош, Борис Кучов, Габор Месарош.  

И. Бурић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести