„ТАРТИФ” ПРЕМИЈЕРНО ВЕЧЕРАС У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ У СУБОТИЦИ Исмевање оног мрачног и страшног

За директора Драме на мађарском Народног позоришта/ Казалишта/ Непсинхаз Суботица Валентина Венцела нема сумње да је комично, комедија, данас једина алтернатива преживљавања.
а
Фото: Промо - Народно позориште Суботица

Глумац и редитељ Армин Риц подједнако мисли да нема логичнијег избора комада од Молијеровог “Тартифа”, када се покушава осликати савремени свет.

Вечерас ће се ова представа премијерно наћи на репертоару суботичког позоришта који је још увек у Биоскопу “Јадран”.

- Ако ми ово окружење, овај свет желимо преживети, па још евентуално мало га редуковати према хуманости, онда нам не остаје пуно него да оно што је мрачно и оно што је страшно можемо исмејати, као у “Тартифу” - рекао је на конференцији за новинаре Валентин Венцел.

Армин Риц је уочио да је у нашем друштвеном окружењу у последње време све мање праве искрености, а све је више лажи и кривотворених стварности:

- Само се осврнимо на то како на друштвеним површинама попут фејсбука представљамо самог себе, скривајући праву стварност.

Молијеров класик “Тартиф” познат је по томе што за насловног лика представља опасног лажова и манипулатора, због којега се цела једна људска особина и манир понашања назива по њему - тартифовштина. У оригиналу, злобни манипулатор представља црквене кругове којима је дража материјална страна од духовних вредности, због чега уноси немир у једну добростојећу породицу. Остаје да се види како је то у тумачењу Армина Рица данас.

Тартифа ће играти Тамаш Хајду, Оргона Андор Немеш Ковач, Елмиру Жужа Калмар, Дорину Хермина Г. Ердељ, а у осталим улогама су: Атила Барат, Бланка Хорват, Акош Њари, Кристиан Будинчевић, Чаба Ралбовски.

Дизајн светла радио је Борис Буторац, сценографију и костимографију Луна Шаламон, музику је компоновао Ервин Палфи, а драматург је био Тамаш Олах.

У Суботици најављују једног новог и другачијег “Тартифа”, а за прва три извођења ове представе већ влада толико интересовање да су сва три скоро распродата.

И. Б.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести