Театар „Промена” на сцени Новосадског позоришта у четвртак

Представа „Светионик“ академског позоришта „Промена“ премијерно ће бити изведена вечерас у 20 часова на сцени Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз. Ову представу, инспирисану једночинкама пољског драмског писца, сатиричара и карикатуристе Славомира Мрожека, режирао је  Иван Вања Алач, такође аутор драматизације и сценографије.
novosadsko pozoriste ujvideki sinhaz
Фото: Dnevnik (Nataša Maksimović)

- Основу представе чине Мрожекова једночинка „На пучини” о Великом, Средњем и Малом бродоломнику који су остали без хране и покушавају да се „цивилизовано” договоре кога ће да поједу, пролазећи кроз све видове друштвеног уређења. Друга једночинка „Прекрасан видик”, први пут преведена код нас, затиче Мужа и Жену који уживају на обали мора док призор дављеника прети да им уништи одмор из снова. Пратећи жанр и препознатљив стил ауторовог алегоријског апсурда, представа прича о друштвеној и класној апатији, као и дисоцијацији одговорности у моментима када се руководимо „ако нико то не ради, зашто бих ја?” – напомињу у позоришту „Промена“.

Играју: Он - Југослав Крајнов, Она - Марија Радованов, Велики бродоломник - Данило Миловановић, Средњи бродоломник - Теодор Винчић, Мали бродоломник - Милош Мацура, и Поштар/Лакеј - Стефан Јевтовић.

Асистент режије био је Игор Грекса, који је радио и сценски покрет, композитор и дизајнер звука био је Филип Готовац, а дизајнери светла били су Стеван Лукић и Миа Млинаревић.

Ова представа настала је у оквиру пројекта „Сигурна обала”, који је подржала Хартефакт фондација, кроз програм Култура за демократију, уз финансијску подршку амбасаде Швајцарске, као и Град Нови Сад.

 Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести