Трагање за уточиштем у „Смрдљивој бајци“ на сцени СНП-а

НОВИ САД: Драма „Смрдљива бајка” по предлошку и у режији Мирослава Момчиловића, премијерно ће бити изведена на Камерној сцени Српског народног позоришта у петак, 21. децембра.
smrdljiva bajka sonja damjanovic
Фото: snp.org.rs

Пре три године Момчиловић је снимио истоимени филм, усмеравајући причу ка необичној љубави двоје бескућника. У комаду он, међутим, фокус помера према читавој популацији тих људи са социјалне и егзистенцијалне маргине.

Чинило ми се да сам у филму остао недоречен, јер је бескућништво велика тема. И ово ће бити и друштвено и политички ангажована представа, али не у смислу дневне политике, већ због чињенице да је бескућника данас у Србији између 70 и 80 хиљада, рекао је Момчиловић на конференцији за новинаре.

Редитељ је открио и да је у припреми представе почео од својеврсног синопсиса, који је потом током рада с глумцима, кроз импровизације и међуигру, растао и обликовао се у драму. „И бескућника има разних - паметних, глупих, племенитих, циција... Али за све њих је заједнички именитељ реч предаја. Али градећи ову представу ми смо заједнички дошли до приче о томе како једна група тих и таквих очајних људи који су на дну, без визије о животу, почиње полако, корак по корак, да се игра, слично уметницима. Јер и ми који се бавимо позориштем, какве год имали проблеме у свом дому, склоништа налазимо у театру. Тако смо покушали да и наши бескућници, кроз игру, дођу до неког свог уточишта...”

Фото: snp.org.rs

„Смрдљива бајка” се реализује у копродукцији СНП-а и КЦ „Младост” из Футога, а улоге су поверене Радоју Чупићу, Сањи Микитишин, Александри Плескоњић, Љубиши Милишићу, Душану Јакишићу, Милану Ковачевићу и Соњи Дамјановић, која је новинарима открила да је рад на овој представи био истовремено и забаван и узбудљив.

Тема бескућништва је јако дубока и може се сагледавати из различитих углова. Али мислим да смо успели да нађемо нешто што нас повезује - та илузија због које се осећамо боље, која нас бар на кратко чини срећним, рекла је Соња Дамјановић.

За Радоја Чупића, који је за себе рекао да би „највероватније био бескућник да није постао глумац”, представа „Смрдљива бајка” не бави се узроцима и последицама, већ разумевањем садашњице тих скрајнутих људи „које тек повремено приметимо, дамо им који динар или цигарету, и онда поред њих прођемо вођени својим проблемима за које мислимо да су највећи на свету”.

Сања Микитишин је додала да ће публика видети представу која није само о бескућницима, већ о сваком човеку који може да доживи пад, док је Љубиша Милишић указао и на саме ликове у драми, који су листом „јаких боја”, те су представљали инспиративан задатак за истраживање.

У ауторској екипи „Смрдљиве бајке” су и драматург Николина Ђукановић, сценограф Ивана јанчић, костимограф Сенка Ранисављевић и композитор Александар Бахун. Пројекат је, иначе, подржала Фондација „Нови Сад 2021 - Европска престоница културе” у оквиру програма „Публика у фокусу”, па ће драму бити у прилици да види и публика у Сремским Карловцима, Иригу и Беочину. С обзиром на копродуцентску логу КЦ „Младост”, представа ће имати и своју футошку премијеру, с тим да ће њен датум бити накнадно утврђен.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести