Тријумф представе "Што на поду спаваш" у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: "Што на поду спаваш" Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића, копродукција Српског народног позоришта, Драмског казалишта „Гавела“ (Загреб), Народног позоришта Сарајево и МЕСС-а (Сарајево), тријумфовала је са убедљиво највише награда на управо завршеном Фестивалу професионалних позоришта Војводине у Зрењанину.
f
Фото: Iz pobedničke predstave/ SNP promo

Освојила је награде за најбољу представу, режију, женску улогу (Маја Изетбеговић), сценографију (Маријела Хашимбеговић) и младог глумца (Дарко Радојевић). Овој представи сада предстоји учешће и на фестивалима "Тест" у Темишвару и Стеријино позорје.

Жири 72. фестивала професионалних позоришта Војводине у Зрењанину који је радио у саставу  редитељка Анђелка Николић (председница), драматург Светислав Јованов и редитељ Патрик Лазић, од 18. до 25. априла године видео је десет представа у извођењу седам војвођанских  позоришта. Одлуку о најбољој представи донео је већином гласова, а одлуку да се награда за најбољу представу за децу у целини додели представи „Не иди далеко” Тамаре Кучиновић, Дечјег позоришта Суботица (сцена на српском), донео је једногласно.

За најбољу мушку улогу проглашена је улога Хендрика Хефгена глумца Аљоше Ђидића, у представи „Мефисто” по роману Клауса Мана, у драматизацији и режији Хариса Пашовића, Српског народног позоришта из Новог Сада и Фондације "Нови Сад - Европска престоница културе". Маја Изетбеговић игра Сенку у награђеној улози из победничке представе Фестивала, "Што на поду спаваш".

За најбољу епизодну улогу награду је добила Јулија Петковић за улогу Маше у представи „Галеб” Антона Павловича Чехова, у режији Милана Нешковића, Народног позоришта Сомбор. Најбољу улогу у представама за децу по мишљењу жирија 72. фестивала професионалних позоришта Војводине, одржаног у Зрењанину, остварила је Викторија Палфи за улогу Мајке у представи „Не иди далеко“ Тамаре Кучиновић, Дечјег позоришта Суботица.

Одлука о награди за сценографију Маријели Хашимбеговић за представу „Што на поду спаваш“ донета је једногласно, као и одлука да се награда за костимографију додели Марини Сремац за представу „Мефисто”.

Награда „Тихомир Мачковић" за најбољу креацију лутака додељена је Ирини Сомборац за креацију лутака у представи „Прадевојчица“ по роману Десанке Максимовић, у режији Соње Петровић, Народног позоришта „Тоша Јовановић” из Зрењанина.

Награда за најбољу музику додељена је Димитру Андоновском за музику у представи  „Дон Жуан” Молијера, у режији Андреја Цветановског, Народног позоришта „Стерија” из Вршца.

Жири у саставу Анђелка Николић, Светислав Јованов и Патрик Лазић доделио је и специјалне награде: Ани Терек за текст „Невидљива деца“, који је у режији Роберта Ленарда извело Новосадско позориште/ Ујвидеки Сзинхаз; Тибору Ковачу и Армину Рицу за сценски покрет у представи „Гускар Матија“ по народној причи, у режији Ђерђа Херњака, Дечјег позоришта Суботица (сцена на мађарском).

Меморијална награда „Ивана Мирков Влачић“ за најбољу ликовну обраду представе додељена је Ирини Сомборац за представу „Прадевојчица“ позоришта домаћина Фестивала професионалних позоришта Војводине.

Дарко Радојевић је за улогу Боте у представи "Што на поду спаваш" освојио награду за младог глумца, коју додељује Савез драмских уметника Војводине.

И. Б.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести