У „Фабрици” премијера драме Моше Берахе „Пеге у срцу“

У “Фабрици” Студентског културног центра Нови Сад вечерас у 21 сат биће премијерно изведена представа “Пеге у срцу” Милана Берића, познатијег као Моша Бераха (Скопље, 1915 - Зрењанин, 1995), у адаптацији и режији Милорада Милинковића.
pozoriste, zavesa, piksa
Фото: pixabay.com

У представи играју Иван Ђурић, Анђелина Пећинар, Аљоша Ђидић, Александар Гајин и Мирослав Фабри. Асистент режије је Слободан Бранковић, а аутор музике Рони Бераха. Костимографију је креирала Марина Сремац, сценографију Жељко Пишкорић и Младен Стојановић, а дизајн светла Никола Маринков.

Представа је реализована  у продукцији СКЦ-а уз подршку Министарства културе и информисања, Градске управе за културу и Фондације “Нови Сад -Европска престоница културе”.

- Овај драмски текст је једино пронађено дело Моше Берахе. У силној жељи да се што пре представи јавности, текст сам на увид прво послао Види Огњеновић, чија је реакција била одлична. Бераха је био школовани редитељ и пре Другог светског рата је деловао у Уметничком позоришту у Београду, али се за његова дела није до скоро знало. Радња прати логораше у Оснебрику у којем је и он био заточеник - најавио је представу директор СКЦ-а Обрад Шкрбић.

Саме  “Пеге у срцу”  настале су као спој логорског искуства аутора и једне љубавне приче која му је претходила. У Берахином фокусу је двадесетак логораша официра војске Краљевине СХС, заточених од 1941. до 1945. у Оснабрику, с тим да је рдитељ Милорад Милинковић ипак редуковао број ликова оригиналне драме.

- Представа нас подсећа на то да постоје чисте вредности и да без обзира на зло око нас можемо некада заобићи цинизам и почети да верујемо у љубав и доброту. Интересантно је како људи из овог времена гледају на чисту љубав из тог времена - каже Милинковић.

Радња, иначе, почиње у логору, а враћа се на предратну љубавну причу из глумачког студија. Берахи је то послужило да промишља о томе како љубав и нагон за преживљавањем могу доћи у интеракцију, па чак и сукоб.

– Прво што ме је привукло након позива да радим на представи је то што је човек који је написао драму “Пеге на срцу” то о чему пише и проживео - речи су глумца Аљоше Ђидића, док још увек студенткињи глуме, Анђели Пећинар, не крије да јој је улога у овој представи велики изазов, поготово зато што је реч о праизведби.

Представа “Пеге у срцу” се реализује у оквиру програмског лука “Тврађава мира” пројекта “Нови Сад - Европска престоница културе 2022”, и након вечерашње премијере, репризна извођења су сутра и у понедељак.

М. С.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести