У Новосадском позоришту средином децембра ново издање "Синерџија"

НОВИ САД: Фестивал „Синерџи” који је пре шест година покренуло Новосадско позориште (Ујвидеки синхаз), од 15. до 19. децембра имаће своје пето издање.
1
Фото: Синерџи промо

Из свима познатих разлога, због пандемије короне, 2020. фестивал није одржан. Подсетимо, „Синерџи” је иницијално кренуо као међународни фестивал етничких заједница. Организатори су га саставили на основу мапе мањинских језика Европе, а данас је већ прерастао и у фестивал мањинских културолошких група и важних токова и покрета, као што је онај који пропитује положај жена у савременом друштву. 

- У почетку, трудили смо се да договорима на два питања. Прво је било да ли нам треба још један фестивал. А друго, да ли мањински театри могу рећи нешто више о стварности која нас окружује - открио је директор Новосадског позоришта и оснивач Фестивала „Синерџи” Валентин Венцел. - На прво питањер смо одговорили позитивно. Да, треба нам још један фестивал, поготово ако је он развојна одредница организатора. Новосадско позориште/ Ујвидеки синхаз је искорачило из круга мултикултуралности у круг интеркултуралности и спремно је показати стваралаштво и других. 

Венцел је навео и да је одговор на друго питање - шта могу мањине рећи о већини - јасан после четири фестивалска издања: 

- Мањинска проблематика, њени ствараоци, делови су целине, па су ти проблеми проблеми и већине. Такозвани мањински театри могу понудити шире сагледавање стварности, а Новосадско позориште/ Ујвидеки синхаз Фестивал „Синерџи” као последице свог развоја. 

Као илустрацију важности куће на чијем је челу и покренутог фестивала, Венцел је најавио њихово учешће на међународној смотри „Позоришна олимпијада” у Мађарској, од 21. до 27. марта следеће године, на манифестацији која ће током три месеца у бројним градовима представити рад 118 позоришних ансамбала из целог света.


Није алкохолизам

Речима да је „Синерџи” својеврстан синоним за став - солидарност - опредељење, директор Новосадског позоришта Валентин Венцел је дао шлагворт Нади Падејски Шекеровић, руководитељци Сигурне женске куће у Новом Саду, којој ће ићи сав приход од улазница које се не продају, него добијају уз добровољни прилог. 

- Јако нам је важно што је и рад Новосадског позоришта окренут деци и женама, најчешћим жртвама породичног насиља, које је неопходно пријавити - рекла је Нада Падејски Шекеровић, објаснивши да није алкохолизам, него родна дискриминација - ставови и уверења да је мушкарац доминантан - оно што је у основи проблема. 


Уметнички директор Новосадског позоришта Роберт Ленард знао је отпочетка да ће се Фестивал „Синерџи” отворити за разне мањинске, не само етничке групе и до тога је дошло прошле године, гостовањем представе „Пази на празнину” Романа Николића, Хрватског народног казалишта Вараждин, која је била посвећена ЛГБТ заједници. 

- У том смислу, мислим да су жене највећа „мањинска” заједница - закључио је Ленард, најављујући Позориште „Ђувлипен” из Букурешта, које ће представом „Траума Кинк” Габриела Сандуа отворити „Синерџи” 15. децембра. - Ђувлипен је реч румунских Рома за феминизам, а траума је свима добро позната.

Ленард је најавио да ће у ромском духу протерћи и музички део Фестивала, који ће на отварању имати концерт састава „Дуо номадико”, а на затварању састава „Кал”. Између два музичка блока, најављене су и представе: „Наш син” Патрика Лазића, у продукцији куће „Хартефакт” из Београда, још једну представу која се бави сексуалним, па и породичним идентитетом; представу „Хаос” Мике Милијаха у режији Софије Дели, Театра студија „Фигура” из Георгенија (Румунија), која представља савремени фински текст на тему Мађарица у Румунији; Театар „Голем” из Будимпеште извешће представу „Лоши Јевреји” Џошуе Хармона, у режији Андраша Боргуле; Романо Николић представиће новосадској публици и свој најновији пројекат, представу „Бура” (Театар ИТД, Артерариј, Загреб) о азилантима и мигрантима у Хрватској. 

Интересантно, и поред тога што су теме представа изразито озбиљне, Ленард је за „Хаос” и „Лоше Јевреје” рекао да су изузетно забавне комедије. 

Фестивалу „Синерџи” у Новосадском позоришту/ Ујвидеки синхаз, као својеврсна увертира, 12. децембра претходиће премијерно извођење представе „Играј” коју је по делу Харукија Муракамија и драматуршкој обради Луке Курјачког режирао Роберт Ленард. Представа „Мање више моја глава” Бењле Кала и Ернеа Веребеша, по делу Дежеа Костолањија, у продукцији „Дивајн комеди компани” биће изведена 14. децембра. 

Све време Фестивала, у холу Новосадског позоришта постављена је изложба Позоришног музеја Војводине, посвећена позориштима која раде на језицима националних заједница. 

И. Бурић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести