У СНП настављен рад на представи „Розенкранц и Гилденстерн су мртви“

У Српском народном позоришту настављен је рад на представи „Розенкранц и Гилденстерн су мртви“ Тома Стопарда, у режији Игора Павловића. Премијера је планирана за 8. јул 2020.
U SNP nastavljen rad na predstavi „Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“ Foto: SNP
Фото: У СНП настављен рад на представи „Розенкранц и Гилденстерн су мртви“ Фото: СНП

По речима редитеља, Розенкранц и Гилденстерн су двојица мање битних ликова који покушавају да пронађу смисао и сврху свог постојања у детерминисаном свету Шекспировог Хамлета. Кроз дело се појављују и преиспитују мотиви отуђења, немогућности спознавања истине, губитка идентитета, неумитности смрти, немања слободне воље.

- Међутим, колико год је њихова улога мала и небитна, у односу на размере велике трагедије краљевића Данског, без њих се она не може одиграти. Та два мала зупчаника у суровој машинерији судбине могу само да одиграју своје улоге, и то само онако као што је записано. Могу да расправљају о филозофским идејама, контемплирају о алтернативама, али не могу да промене наратив Хамлета. Они немају слободну вољу, немају избор чак ни када им се чини да одлуке о својој судбини доносе самостално. Све је предодређено самим текстом. Ово је сурова комедија о смрти која сугерише прихватање апсурдности живота – наводи Павловић, иначе глумац Српског народног позоришта коме је ово мастер рад из режије на Академији уметности Нови Сад.


Само безбедно

Управа Народног позоришта у Београду је, након сазнања да је један од запослених позитиван на корона вирус, а да би се обавила темељна, потпуна и појачана заштита и дезинфекција, ограничило број присутних у позоришту на оне који су неопходни у процесу дезинфекције и заштитеКако је изјавио директор Драме СНП-а Милован Филиповић, што се тиче ситуације са короном, они су спремни да послушају све званичне препоруке, обуставе рад... Биће спремни и за премијеру у колико-толико безбедним условима и за публику, и за извођаче.


У представи играју: Александар Милковић (Розенкранц), Вукашин Ранђеловић (Гилденстерн), Александра Плескоњић (Први глумац), Сања Микитишин (Гертруда), Јована Плескоњић (Офелија), Александар Гајин (Клаудије), Љубиша Милишић (Полоније), Данило Миловановић (Хамлет) и Григорије Јакишић (Алфред). Музику компонује Ирена Поповић Драговић, костимограф је Сенка Раносављевић, сценограф је Жељко Пишкорић, за сценски покрет задужен је Игор Грекса, а сарадници на тексту су: Мина Петрић, Никола Ђоновић и Дивна Стојанов.

Своје култно дело „Розенкранц и Гилденстерн су мртви“ Том Стопард је и режирао у филму из 1990. године, а главне улоге тумачили су Гери Олдман, Тим Рот, Ричард Драјфус. То је била прва и једина Стопардова режија, а филм је освојио „Златног лава“ у Венецији исте године.    

И. Б.

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести