У СНП-у најавили планове за лето и јесен: Повратак на сцену

НОВИ САД: Након периода “виртуелног репертоара”, у Српском народном позоришту жељно ишчекују повратак публике, а до тада, најављено је низ активности. Први јавни догађај заказан је за 26. јун, када ће бити уручене годишње награде СНП-а.
s
Фото: snp.org.rs/Dejan Petrović

Управник СНП-а Зоран Ђерић акценат је ставио на инфраструктурне радове. Зграда од свог отварања, 1981. године, није обновила систем вентилације и климатизације, што сад предстоји, поготово у важно у светлу препоручених мера за спречавање потенцијалног ширења вируса корона. Велико спремање, прецизније, чишћење зидова и мермера, акција је која следи да згради врати стари сјај. Такође, у плану је реновирање велике, сцене “Јован Ђорђевић”, првенствено аудио-визуелне опреме. Све ово, СНП ће урадити уз подршку Покрајинске владе.

Директор Драме СНП-а Милован Филиповић подсетио је на представе које су премијерно изведене током прекинуте сезоне, односно на оне чије су премијере одложене. Међу њима су трећи део “Новосадског омнибуса” - “Велика очекивања” Ђорђа Писарева, у режији Душана Мамуле, “Злочин и казна” Достојевског, у режији Игора Вука Торбице. За 8. јул, најављена је премијера представе “Розенкранц и Гилденстерн су мртви” Тома Стопарда, у режији Игора Павловића, глумца СНП-а којем је ово мастер рад из режије на Академији уметности Нови Сад. Премијера ће бити одржана уз заштитне мере, са ограниченим бројем публике.

У августу крећу пробе Шекспирове “Буре”, у режији Кокана Младеновића, а за наредну сезону планиран је рад на представи “Голманов страх од пенала” Петера Хандкеа, у драматизацији и режији Ане Ђорђевић.

На конференцији за новинаре, Филиповић је навео да су  позиви различитих представа на бројне фестивале, који су у великој мери одложени, потврдили квалитет рада Драме.

Директор Опере СНП-а Александар Станков подсетио је да су у време ванредног стања видеом “О бела ћао” стекли светску популарност, након чега је уследио и низ других акција, међу којима су се истакли волонтерски рад запослених и концерт на платоу СНП-а. Под мотом “Позориште је тамо где је његова публика”, Станков је најавио извођење “Рок опере” у новосадском тржном центру Променада, “Севиљског берберина” и гала-концерт у Београду, на Ташмајдану и Калемегдану, а следеће сезоне и премијеру Моцартове опере “Дон Ђовани”.


Летња шема

За разлику од многих других градова, у којима су већ организоване отворене, летње сцене за уметничке садржаје који нису толико ризични у склопу мера против ширења вируса короне, у Новом Саду се још увек воде преговори, поменуто је и данас, на конференцији за новинаре у СНП-у.

Све су шансе да ће сва градска позоришта своје садржаје моћи поново да представе публици од почетка јула.


Балет СНП-а био је можда и најпогођенији ванредним стањем, саопштио је директор ове уметничке јединице, Тони Ранђеловић.

Имали смо бројне планове поводом обележавања 70 година од оснивања, рекао је Ранђеловић, подсећајући на изложбу фотографију којом је започет прекинути програм.

Све је, како је додао, било спремно за премијеру “Охридске легенде” Стевана Христића, у кореографији Владимира Логунова, али ће она сад да буде у октобру.

Ранђеловић је објаснио да је балетским играчима одсуствовањем са сцене изостао и моменат свакодневног вежбања, који је веома важан кондиционо, а не само уметнички. Такође, многи играчи су из других држава, па се сада још увек не знају тачни услови и термини њиховог повратка. И даље, Ранђеловић је био оптимистичан кад су у питању прогнозе за наредну сезону.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести