У СНП представљена монографија о Игору Вуку Торбици

НОВИ САД: У Српском народном позоришту (СНП) у Новом Саду данас је представљена монографија “Глас врлине - Игор Вук Торбица” посвећена прерано преминулом редитељу.
Igor Vuk Torbica BLucic
Фото: Дневник (Бранислав Лучић)

У његову част СНП је организовало ревију представа “Игорови дани”, који ће трајати до 28. јануара.

Први део књиге објединио је редитељеве интервјуе које је давао током сарадње са фестивалом Будва град театар, а монографија говори и о припреми представе “Крваве свадбе” која је рађена у копродукцији СНП-а и фестивала Будва град театар, како би се публика ближе упознала са процесом рада Торбице на представи.

“Она представља једну ситну честицу његовог уметничког рада. Било би јако важно да се његове представе дуго играју на сценама, да монографија постане замајац за једну већу публикацију која би могла да исприча све о његовом раду”, рекла је директорка фестивала ЈУ Будва град театар Милена Лубарда Маројевић.

Представом “Царство мрака” синоћ су отпочели “Игорови дани”, а у наредним данима играће се и остале представе чију режију потписује Игор Вук Торбица.

Овом иницијативом, СНП жели да представе Игора Вука Торбице, који је трагично окончао живот 2020. у 33. години, постану потреба сваког позоришта у Србији, а не само традиција, и да манифестација добије кружни карактер и одржава се у другим градовима.

“Ми смо имали ту срећу да је Игор, од 2018. до 2020. године, чак три пута радио у СНП-у, нажалост није успео једну представу да заврши, а у наслеђе нам је оставио представе “Крваве свадбе”, као и “Тартиф” коју смо радили у копродукцији са Сомборским позориштем. Био је редитељ ванвременског талента и несвекидашњег дара, једне спољашње и унутрашње лепоте, И то се итекако види у његовим представама”, испричао је директор Драме СНП-а Милован Филиповић.

СНП организује и “Игоров дан” 28. фебруара када је на репертоару представа “Бакхе” Народног театра из Битоља.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести