У СНП-у оперски јубилеји Травијате и балет Дон Кихот

НОВИ САД: Оперском представом “Травијата” Ђузепа Вердија, која ће бити изведена у уторак у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић”, Српско народно позориште обележава јубилеје у Опери: 120 година од првих оперских представа у Новом Саду, 70 година обновљене Опере и 70 година од прве изведбе “Травијате” у СНП-у.
д
Фото: Dnevnik.rs

- Оснивање Опере као самосталне уметничке јединице 16. новембра 1947, одлуком Министарства просвете тадашње Народне Републике Србије, био је један од најзначајнијих културних догађаја у земљи. Након обнове Опере СНП-а, “Травијата” је први пут постављена исте године, у режији Јосипа Кулунџића, потом 1963, у режији Емила Фрелиха, да би је 1970. режијски обновио Младен Сабљић - подсећају у СНП-у.

Ово ће бити 153. извођење опере “Травијата”, од када је премијерно изведена 1981. у режији Младена Сабљића, и режијској обнови Воје Солдатовића из 2002.

У овој представи, у улози Виолете Валери биће Данијела Јовановић, а Алфред Жермон биће Александар Саша Петровић, док ће његовог оца Жоржа Жермона тумачити Жељко Р. Андрић, а Флору Јелена Кончар. У осталим улогама биће: Лаура Павловић, Игор Ксионжик, Небојша Бабић, Бранислав Станков, Горан Крнета, Александар Толимир и Јован Пејић. Диригент је Александар Којић, а учествују и солисти и ансамбл Балета, Хор и Оркестар СНП-а.


Шеснаест карата за читаоце „Дневника”

Читаоцима “Дневника” поклањамо 10 карата за “Травијату” и 6 за “Дон Кихота”. По две карте добиће читаоци који се у понедељак, 13. новембра од 12 до 12.15 часова јаве на телефон Културне рубрике “Дневника” 4806 881. Добитници ће улазнице моћи да подигну на портирници “Дневника”.


Балетска представа “Дон Кихот” Лудвига Минкуса, која је на репертоару у среду 15. новембра у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић”, имаће госта међу балетским играчима, Грузијца Васила Чичијашвилија, првака Мадеонске Опере и Балета. У улози Басила,Чичијашвили ће бити партнер Ани Ђурић, која игра Китри. У осталим улогама су: Самјуел Бишоп, Иван Ђерковић, Ранко Лазић, Маријана Ћурчија, Андреја Кулешевић, Дуња Лепуша, Соња Батић, Јелена Николић, Катарина Кљајић, Бојана Матић, Милан Иван, Тони Ранђеловић, Бранка Глигорић, Надежда Салак и други. Диригент је Микица Јевтић. Мотиве за ову балетску представу, у кореографији Ђуле Харангоза, госта из Мађарске, треба тражити у Сервантесовом чувеном делу и ликовима Дон Кихота и Санча Пансе. Њима је у овом балету придодат млади пар и измишљена је наивна прича о младој девојци Китри и сиромашном момку Басилу. Њихови љубавни проблеми су садржај балета, а не Дон Кихот каквог знамо из Сервантесовог романа.

Прича која се догађа у Шпанији дала је могућност да се поставе неке ефектне шпанске игре, а сцене Дон Кихотовог сна биле су погодне за прави класични дивертисман, обавезан у сваком старом балету.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести