У СНП-у почеле пробе нове представе „Мидлсекс”: Тело као табу тема

НОВИ САД: Након премијере представе „Голманов страх од пенала“, одржане у оквиру управо завршеног фестивала Инфант, у Српском народном позоришту почео је рад на новој представи „Мидлсекс“, Yефрија Јуyинидиса, у режији Јоване Томић.
s
Фото: Srđan Doroški

Роман „Мидлсекс“ је прича о хермафродиту, особи која је одгајана као девојчица, да би у тинејyерском периоду уочила различитост свог тела у односу на вршњаке и надаље наставила да живи као мушкарац. Yефри Јуyинидис доноси причу о три генерације грчких емиграната у Америци који чине породицу у којој је рођено дете хермафродит.

Према речима редитељке Јоване Томић, роман отвара питање идентитета, односно шта све утиче на формирање личности – друштвене околности, политички, етнички, културолошки обрасци који су нам рођењем дати или наметнутни. Правац драматизације романа, односно тема будуће представе проблематизоваће тело као табу тему, самим тим и све појмове везане за тело, који су такође табу чак и у данашњем времену.

-Сведоци смо турбулентног политичког и друштвеног глобалног тренутка, где се бројне борбе, ставови, победе, ратови и револуције преламају на третману тела и пола. Поље борбе за индивидуалност и слободну вољу је све суженије, па су ратови и револуције све крвавије. Овај роман слојевито, духовито а опет оштро, кроз призму породичне приче, говори о горућој потреби и праву сваког од нас које се све више ограничава, а то је право на лични избор и право на слободну вољу -објашњава Јована Томић.

У представи играју: Бојана Милановић, Бранислав Јерковић, Золтан Молнар, Драгиња Вогањац, Соња Исаиловић, Александар Сарапа, Тијана Марковић, Аљоша Ђидић, Димитрије Аранђеловић, Вукашин Ранђеловић и Миа Симоновић.

Драматизацију романа ради Димитрије Коканов, сценографију Јасмина Холбус, док је за костим задужена Маја Мирковић. За представу „Мидлсекс“ музику ће компоновати Лука Мејџор, а сценски покрет ради Игор Коруга.

Представа се ради у копродукцији са Омладинском престоницом Европе, а премијера је планирана за крај октобра.

Н. П.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести