У Српском народном позоришту нову представу режира Јернеј Лоренци

У Српском народном позоришту у току су пробе нове драмске представе радног наслова „Јеванђеље по Достојевском”, коју режира Јернеј Лоренци.
д
Фото: Приватна архива

Ово је прва сарадња Српског народног позоришта и познатог словеначког редитеља, чије представе добро зна публика „Битефа”, а пре неколико година је на Стеријином позорју учествовала и представа у његовој режији „Царство небеско”, београдског Народног позоришта и Битеф театра.

Пробе „Јеванђеља по Достојевском” почеле су 17. јануара, а премијера је планирана за половину марта. Представа се ради по делима Достојевског, али, с обзиром на радионичарски процес рада, директор Драме СНП-а Милован Филиповић помиње да ће ту свакако бити и неких учитавања, која ће настајати на пробама.

– Већ су изабрана нека дела Достојевског, има ту, наравно, и „Браће Карамазових„, и „Злочина и казне”, „Записа из подземља”, „Коцкара”, „Идиота”, и других дела Достојевског. Има нешто и из живота, и из данашњице. То је сад један садржај који настаје, а шта ће све бити део тог садржаја, то ћемо видети у тренутку када представа буде пред генералним пробама. То је једна врста лабораторије. Није у питању само религијска тематика, мада има доста тога што је сам Достојевски писао, везано за хришћанство, али није искључиво то - објашњава Милован Филиповић.

Као што је и поменуту представу „Царство небеско”, засновану на српској епској поезији, Лоренци стварао на сличан начин, тако сада настаје и ова, у којој је полазиште опус Достојевског. То практично значи да се свако антрополошко, религијско, социјално и друго питање, може поставити, ставити под лупу, и преиспитивати његова значења, што оваквом процесу рада и одговара. У том радионичарском начину стварања представе промену је претрпео и радни наслов, и од „Човек и Бог”, дошло се до садашњег „Јеванђеље по Ф.М.Достојевском”.

- Лоренци први пут ради у Српском народном позоришту, на моју иницијативу. Није било тешко договорити се око сарадње. Нашли смо се и око теме, и око неких погледа на позориште. А и термин нам је одговарао - каже Милован Филиповић.

У стварању ове представе учествује осам глумаца: Радоје Чупић, Лидија Стевановић, Ненад Пећинар, Марија Меденица, Соња Кеслер, Нина Рукавина, Душан Вукашиновић, и Димитрије Аранђеловић. Комплетан тим сарадника Јернеја Лоренција ради и сада са њим. Драматург је Матиц Старина, сценограф је Бранко Хојник, костимографкиња је Белинда Радуловић, композитор је Бранко Рожман, а кореограф је Грегор Луштек. Милован Филиповић помиње и да свако од њих има по асистента одавде, а то су: асистенти редитеља Ана Јанковић и Исидора Куленовић, асистенткиња сценографа Данијела Матовић, и асистент композитора Димитрије Бељански.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести