У суботу почиње 63. Стеријино позорје; вечерас пролог

НОВИ САД: Беседом редитеља Небојше Брадића у суботу 26. маја на сцени Српског народног позоришта биће отворено 63. Стеријино позорје. Част да изведе прву представу у такмичарском програму овог највећег фестивала националне драме припало је Народном позоришту Републике Српске из Бањалуке и остварењу “Швајцарска” Петра Михајловића у режији Милана Нешковића.
pozorje
Фото: Iz banjalučke predstave "Švajcarska"

У прологу Позорја, у оквиру шесте сезоне Разговора о сценском дизајну вечерас од 19 часова на Факултет техничких наука биће приређен сусрет с архитекткињом и сценографкињом из Словеније Метом Хочевар, четвороструком добитницом Стеријине награде.

Током девет фестивалских дана до 3. јуна биће изведено још осам представа у такмичарском и три у међународном програму “Кругови” у избору овогодишњег селектора театролога и професора ФДУ Бошка Милина. Уз напомену да позоришта, као и обично, деле судбину земље у којој стварају, Милин у свом извештају указује да се поред смањеног броја премијера, десило нешто неочекивано – смањен је број дела постављених по принципу избегавања ризика од публици непознатих имена. У Милиновом избору већина представа настала је по делима младих драмских аутора, међу којима су огромне небројене разлике, али им је заједничко, по његовим речима, поимање смисла речи Готхолда Ефраима Лесинга, првог драматурга у историји, који је тачно дефинисао шта су страх и сажаљење и који је установио драмски род као једини који може да их изазове. Везује их и чињеница што су оне и они управо показали најбољи успех на пољу драмског стваралаштва те се стога налазе међу одабранима да учествују на Стеријином позорју.


Петочлани жири

У жирију су ове године Тања Шљивар, драмска списатељица добитница Стеријине награде за текст савремне драме, Маја Мировић, косимографкиња, добитница две Стеријине награде, Новак Билбија, глумац, такође добитник две Стеријине награде, Ксенија Крнајски, редитељка и Бранислава Илић, драмска списатељица.


Већ по традицији фестивал ће имати и богат пратећи програм. Ове године је обновљена једна од најпознатијих манифестација Трибина Позорја која ће 28. маја бити посвећена домаћем драмском тексту на репертоару наших позоришта - могућностима и искушењима што омогућава расправу о различитим аспектима нашег позоришног живота: од односа позориште – домаћи драмски аутор, преко креирања репертоара, до односа између нових форми, друштвеног ангажмана и укуса публике. Модератор је Светислав Јованов, а уводна излагања ће поднети Бранислава Илић, драмска списатељица и Јелена Мијовић, драматуршкиња. По 16. пут 1. и 2. јуна  биће одржан Међународни симпозијум позоришних критичара и театролога који ће бити посвећен истраживању различитих начина на које позориште и перформанс деконструишу, преиспитују и концептуализују колективитет. На Данима књиге биће биће представљена нова позоришна издања, а на изложбама ће моће да се виде сценографски радови словеначке ауторке Мете Хочевар, сценографије хрватског студија “Диапројектор”, нове слике из циклуса “Вечера за зеца” новосадског уметника Николе Yафа, као и дечији радови на поставци “Сцена, маска, костим, лутка”.

“Сумњива лица” је назив програма намењеног едукацији младих позоришних критичара, док ће студенти уметничких академија изводити своје представе у оквиру Позорја младих. Разговори о представама биће вођени на округлим столовима сваког дана у 11 часова.

Фестивал се завршава 3. јуна уручењем Стеријиних награда, а у част награђених биће изведена представа Народног позоришта из Ниша и Стеријиног позорја “Улица усамљених аутомобила” по драми Зорана Пешића Сигме, награђеној на драмском конкурсу Позорја, у режији Ђурђе Тешић.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести