У Зрењанинском позоришту почињу пробе

Делећи судбину свих позоришта у Србији, али и оних широм Европе, зрењанинско Народно позориште „Тоша Јовановић” морало је до даљег да обустави сва играња на обе своје сцене.
zrenjaninsko pozoriste, tosa jovanovic yt
Фото: Youtube Printscreen

Због пандемије и ванредног стања, и запослени у овом позоришту су морали да се прилагоде и да на нов начин осмисле своју делатност, придржавајући се свих прописаних мера.

- Иако хронично ограничени у новчаним средствима да своју позоришну продукцију одржимо и проширимо колико је то у датим оквирима могуће, ипак смо били свесни да се једино ослањањем на себе и на своју креативност може превазићи овај тежак период и то тако што ћемо из њега да изађемо са нечим лепим пред своју публику када се за то стекну повољне околности. Зрењанински глумци, техника и управа решили су да ураде оно у чему су најбољи - да праве представе – најављују у овом театру.

Према речима Татјане Паскаш, руководитељке Луткарске сцене НП „Тоша Јовановић”, зрењанински луткари започеће рад на новој представи у понедељак, 18. маја. Комад под називом „Јежева кућица”, аутора Бранка Ћопића, режираће Лилијана Ивановић, док је за драматизацију био задужен Предраг Бјелошевић. Музика је поверена Данилу Михњевићу, а костим и лутке ће креирати Благовеста Василева. У представи играју: Тања Бараћ, Снежана Попов, Олгица Трбојевић Костић, Андрија Поша и Кристиан Кардош.

Премијера је предвиђена за другу половину јуна, али ће представа свој пуни позоришни живот започети тек на јесен, када се очекује нормализација рада позоришта у Србији.

Када је у питању Драмска сцена НП “Тоша Јовановић”, због новонастале ситуације направљени су нови планови.

- Наиме, рад на новој представи, овог пута са потпуно женском поделом, под називом „8 жена” у режији Таре Манић, практично је већ био договорен за средину марта, а после успешно изведене аудиције која је расписана само за ову прилику изабране су и две глумице (Милена Божић и Исидора Влчек) које ће први пут заиграти пред зрењанинском позоришном публиком. Међутим, за дуго очекивано глумачко освежење и позоришни импулс који зрењанинска културна сцена одавно прижељкује, љубитељи позоришне уметности мораће да се стрпе још мало – напомињу у зрењанинском позоришту.

Према речима Вере Ђековић, руководитељке, и Стефана Јуанина, глумца и уметничког саветника Драмске сцене, иницијални састанак глумаца и уметничке екипе која ће радити на представи, предвиђен је за 21. мај, када ће се направити радни распоред проба до премијерног извођења комада за дан НП „Тоша Јовановић” 15. октобра.

- То нас заправо упућује на закључак да ће зрењанински позоришни људи овај неповољни период, када је у питању извођење представа пред својом публиком, искористити за припрему нових представа и на тај начин, превазилазећи организационе потешкоће у наметнутим им условима, успети да одрже радну атмосферу у својој кући – наводе у овом театру.

Летњи период предвиђен је и за реконструкцију крова зграде зрењанинског позоришта. На основу захтева Града Зрењанина, Министарство културе и информисања одобрило је четири милиона динара за ову преко потребну инвестицију која ће спречити даље пропадање најстаријег позоришног здања у Србији. Према речима директора НП “Тоша Јовановић” Ивана Француског, Град Зрењанин је добио средства и радове на реконструкцији крова ставио у своје оперативне планове, а следеће недеље ће расписати и јавну набавку за избор извођача радова. Овом ће се инвестицијом на темељан начин решити дугогодишњи проблем Народног позоришта „Тоша Јовановић”, како истичу, а његовим ће се запосленима омогућити квалитетнији радни услови.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести