Удовички, Јанежич, Лијешевић...режирају у БДП-у

БЕОГРАД: Београдско драмско позориште припремило је за наредну годину узбудљив, амбициозан и изазован план, а под заједничким именитељем "Човек - уметник и његови демони" у театру на Крсту режираће између осталих Ленка Удовички, Томи Јанежич, Борис Лијешевић, најављено је данас у том позоришту.
pozoriste, predstava, zavesa pixabay
Фото: pixabay.com

Међу насловима које ће позориште реализовати на Великој сцени "Оливера и Раде Марковић" нашла се и представа "Ружни, прљави, зли" по тексту Слободана Обрадовића, а по мотивима истоименог филма Еторе Сколе и у режији Ленке Удовички.

Премијера ове црне италијанске комедије, засноване на елементима неореализма премијерно приказана 1976. године. Исте године, филм је освојио награду за најбољу режију на Канском филмском фестивалу.

Ленка Удовички напомиње да је премијера представе заказана за 14. март 2020. године.

"Драго ми је што поново сарађујем са Београдским драмским позориштем. Представа је заснована на филму који је јако важан и данас јер говори о периоду такозваног благостања у деценијама након Другог светског рата. Данас смо на ивици нове светске катаклизме и важно је да знамо колико је заправо живот леп" казала је Удовички.

"Читач" Бернарда Шлинка у режији Бориса Лијешевића представља пројекат који би премијерно требало да буде изведен почетком априла.

Роман немачког књижевника и правника из 1995. године, анализа је конфликта послератне генерације с холокаустом, концентрационим логорима, те поставља морална питања о исправности суђења нацистима у послератној Немачкој.

Књига је преведена на 39 језика, а по њој је 2007-08. године снимљен амерички филм "Жена којој сам читао" у режији Стивена Далдрија са Кејт Винслет, која је добила Оскара 2009. за најбољу главну женску улогу.

Лијешевић је пожелео срећу свима у Београдском драмском позоришту у реализацији веома амбициозног плана у 2020. години.

"Скоро 10 година се договарам са различитим управницима БДП-а и сада је Југ Радивојевић на веома једноставан начин успео да те преговоре оконча на обострано задовољство. Овај комад се дешава 15 година након Другог светског рата када су последице бруталног сукоба још увек живе а протагонисти злочина у живи али у новим улогама обичних грађана који живе мирним животима прилагођених новом времену. Бавићемо се дилемама обичних људи о прихватању суживота са починиоцима злочина који су интегрисани у послератно друштво", казао је Лијешевић.

"Living Room", ауторски пројекат редитеља из Немачке Ерсана Мондтага, имаће премијерно извођење у Београдском драмском позоришту у јуну.

Један од најперспективнијих, младих стваралаца немачке и европске сцене, рођен 1987. године, мултимедијални је уметник који повезује више области: позориште, оперу, музику, перформанс и инсталације.

Позоришни комад "Баал" Бертолда Брехта доводи нам цењеног и вишеструко награђиваног словеначког редитеља Диега де Бреу.

Он почиње са пробама средином јуна, а премијера је заказана за прву половину октобра 2020.

"Баал" је први Брехтов целовечерњи комад, написао га је као двадесетогодишњак на самом крају Великог рата (1918) и везан је за експресионистичке мотиве, али кроз поједине елементе представља и зачетак његовог "епског театра".

Представа "Тихо тече Мисисипи" представља драматизацију првог романа Владимира Табашевића, награђиваног књижевника млађе генерације. Пројекат је који је у режији госта из Хрватске Ивице Буљана у плану за наредну зиму.

За велику сцену у плану су још инсценација дела Нобеловца Петера Хандкеа, те крајем 2020. пројекат Себастијана Хорвата по комаду "Цемент" Хајнера Милера.

Што се копродукција наредне године тиче Београдско драмско позориште биће део два велика регионална пројекта.

За лето, везано за двадесету годишњицу од оснивања, Казалиште Улyшес позвало је своје сараднике и партнере из региона да реализују капиталну театарску продукцију по роману Џејмса Џојса "УЛИКС"

Млади редитељ Патрик Лазић представљаће Београдско драмско позориште у тој копродукцији.

Комад Симоне Семенич "Фаустус" повезаће БДП са Сатром из Сарајева, Зетским домом са Цетиња, Међународним театарским фестивалом Меш у заједничкој продукцији нове представе Томија Јанежича.

Чест гост домаћих сцена последњих двадесетак година, Јанежич потписује чак 6 режија у Београду и Новом Саду.

"Фаустус" је истраживачки, стваралачки пројекат који траје већ годину дана, а премијера је заказана за средину априла 2020.

Трећа копродукција повезује Београдско драмско позориште, Градско позориште Подгорица и "Град театар" Будва.

У питању је комад "Зелена чоја Монтенегра" Моме Капора, у режији Никите Миливојевића, планиран за крај јула.

На Малој сцени "Предраг Пепи Лаковић" током 2020. године биће промовисане младе редитељске наде:"Југојугославија" је наслов ауторског пројекта госта из Берлина, Бон Парка, чија је премијера најављена за почетак априла.

Један од најзначајнијих младих, немачких, позоришних стваралаца Бон Парк (1987) вишеструко је награђиван аутор - пођеднако као писац и као редитељ.

Прича Рајнера Вернера Фасбиндера "Кишне капи на врелом камену" представиће нам домаћег младог редитеља Југа Ђорђевића, а пројекат је планиран за јесен 2020.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести