Уочи Фестивала позоришта за децу: У Суботицу стижу и луткари из Сиднеја

НОВИ САД: На 24. Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици ће од 24. до 29. септембра бити изведено 14 представа у такмичарском програму, по избору селектора Слободана Марковића, од пријављених 230 из 46 земаља, са свих континената.
pozoriste
Фото: Tanjug

Публика ће тако, између осталог, имати прилике да види и „Петрушка“, рађену по чувеном авангардном балету Игора Стравинског, у којем људи играју лутке, а извешће је Државно позориште лутака из Туле (Русија).  

Ту је затим „Зачарани у гавранове“ (Позориште лутака Братислава), магична бајка о самопожртвовању сестре која захваљујући снажној вољи и истинској љубави спасава од клетве својих седморицу браће. За децу узраста од четири до осам година, из Мађарске (Позориште лутака „Гриф“, Залаегерсег) долази дирљива представа „Ленка и Палко“, најављује организатор овог фестивала, Отворени универзитет у Суботици, саопштавајући такмичарски програм.

Право из Техерана у Суботицу долази позориште „Димак“, с  представом „Кофер и псетанце“ и луткама у природној величини (мароте).

Румунска представа позоришта „Пук“ из Клуж-Напоке „Улица анђела” конструисана је као визуелна песма, односно невербална луткарска представа која илуструје повезаност света људи и фантастичног универзума анђела, док је бугарска представа „Рибар и златна рибица“ Театра „Аладин“ из Софиј, живописна и поучна бајка за децу и одрасле о старцу Ратку који је уловио златну рибицу.

Први пут на Фестивал долази и позориште из Аустралије. Сиднејско позориште лутака одиграће представу „Нелина крила“ – дивно и нежно истраживање дечјег сна о летењу. Очекује нас и „Повратак разбојника Хоценплоца“ Позоришта лутака Бобита из Печуја...

За децу „од 5 до 95 година“ биће одиграна луткарска представа „Прва прича” трупе „Точка на И“ из Загреба, док ће “Повест о иконописцу Дионисију” извести Регионално позориште лутака „Теремок“ из Вологде у Русији, позоришна фантазија испреплетена духовним текстовима и појањем, ритуалима и народним песмама руског севера.

Биће изведене и четири домаће представе: „Море маште“ (Позориште лутака Ниш) - музички спектакл са импровизованим луткама, која ће отворити Фестивал у недељу, 24. септембра; „Аска и вук“ Малог позоришта Душко Радовић из Београда, за коју је музику писао Александар Локнер (Бајага и Инструктори), „Петар Пан“ Позоришта младих из Новог Сада, у којој насловну улогу игра млада глумачка звезда Славен Дошло, и „Орфеј“ Дечјег позоришта Суботица, „која на посебан, деци прилагођен начин интерпретира један од најпознатијих грчких митова“.

На Фестивалу ће бити додељен Гран-при за најбољу представу у целини, и награде за најбољу режију, сценографију, оригиналну музику, најбоље естетско и технолошко решење лутака и за глумачко/ аниматорско мајсторство.

О њима ће одлучивати жири у саставу: руски историчар и теоретичар позоришта, сценариста и педагог др Борис Голдовски (Русија); пољски редитељ, театролог и драматург Јарослав Антоњук (Пољска); професорка, театролошкиња и директорка позоришта др Оана Леаху (Румунија); драматург и управник Српског народног позоришта у Новом Саду др Зоран Ђерић (Србија) и театролог др Зоран Максимовић (Србија).

Све представе ће бити изведене на изворном језику, на сценама Дечјег позоришта Суботица, „Деже Костолањија“ и Народног позоришта/Казалишта/Непсинхаз („Јадран“).

Сви програми Међународног фестивала позоришта за децу су бесплатни.

Иначе, организатори фестивала напомињу да, због значајног смањења буyета, све позоришне трупе које учествују у овогодишњем такмичарском програму овог фестивала, саме сносе трошкове пута и наступају без хонорара.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести