Урбан: Нушићеви комади нису вицеви о другима

БЕОГРАД: Кренули смо у припрему представе бавећи се личним, али и друштвеним паранојама, разматрали како систем утиче на нас, како се производи цензура и аутоцензура и направили траги-комичан комад мада сви знају да не верујем у жанровско одређење позоришта, казао је на конференцији за медије Андраш Урбан редитељ представе „Сумњиво лице“, чија је премијера заказана за 21. јун у београдском  Народном позоришту. 
andras urban
Фото: Dnevnik (Branislav Lučić)

У представи играју Слободан Бештић, Нела Михаиловић, Сузана Лукић, Павле Јеринић, Никола Вујовић, Хаџи Ненад Маричић, Небојша Кундачина, Милош Ђорђевић, Анастасиа Мандић, Бојан Кривокапић и Драган Николић.

Цењени редитељ је напоменуо да када код је радио дела Нушића или Стерије Поповића наилазио је на зид клишеа и очекивања. 

Сви данас говоре да је Нушић јако актуелан. Са тим великанима који су постали лектира имамо проблем да су очекивања многих како их треба читати као вицеве о другима. У конкретном случају, „Сумњиво лице“ је виц о неким људима који живе у провинцији који никако нису као ми. „Сумњиво лице“ је свакако озбиљан комад који не треба третирати на тај начин, казао је Урбан. 

Он је истакао да цела екипа представе има иза себе тежак процес. 

Направили смо озбиљну, узбудљиву, чак врло духовиту представу и имам велика очекивања од премијере, казао је Урбан. 

Драматург и сарадник редитеља је Ката Ђармати казала је да је Нушић у сваком добу био савремени писац. 

Нушић се бави великим проблемима и ми смо желели да осветлимо све што је сакривено у „Сумњивом лицу“. Када смо подигли вео са овог комада видели смо сурову истину и надам се да ће публика препознати то гледајући представу, казала је Ђамати. 

Драматург је Молина Удовички Фотез, сценограф и реализатор Мираш Вуксановић, а костимограф Марина Сремац. 
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести