Урбанова представа „М.И.Р.А” за 30 година рада Битеф театра

Битеф театар ће у марту обележити 30 година рада и тим поводом припрема неколико програма прославе, међу којима је и представа “М.И.Р.А”, у режији  Андраша Урбана, посвећеној животу и раду Мире Траиловић, оснивача Битеф театра.
т
Фото: Youtube Printscreen

Премијера ове представе биће изведена 3.марта, на дан прославе рођендана Битеф театра. 

– Битеф театар тридесет година прати визију оснивачице, Мире Траиловић, Госпође из Великог света, како ју је назвао у својој изванредној биографској студији  Феликс Пашић. Визији напредног, позоришно новог, истраживачког. Бранећи могућност другачијег, авангардног у сваком савременом историјском тренутку, у односу на сваку идеолошку тренутну задатост друштва. Отимајући се од учмалих стандарда паланачког концепта театра – - указује у свом слову о чувеној Мири Траиловић редитељка и уредница репертоара Битеф театра Јелена Богавац.

По њеним речима, Мира Траиловић је спроводила идеју живог и полемичког, друштвено ангажованог театра: „Театра форума, театра разговора, инверзивног театра, театра заједнице. Овогодишњи рођендан посвећујемо оснивачици. Њеној завери са духом позоришта која траје већ тридесет година. Госпође која је поставила темеље свега иновативног и племенитог на пољу дефинисања позоришта – судара различитих језика и теза, етика и естетика. Слободно позориште, позориште које служи слободи. Ослобођено мејнстрим стегама. Храбро позориште. Загледано у себе, у заједницу и у свет. У сталном контакту са светским театром. Увек пратећи савремена театарска гибања позоришних истраживача и иноватора”...

Драматуршкиња представе ““М.И.Р.А” је Ведрана Божиновић, а у глумачкој подели су: Мирјана Карановић, Сузана Лукић, Анђела Јовановић, Исидора Симијоновић и Горица Регодић. Композиторка је Ирена Поповић, а костимографкиња је Марина Сремац.

Тридесети рођендан Битеф театра у марту ће бити обележен и тридесеточасовним мултимедијалним догађајем – изложеним театром – изложбом у театру “И даље у завери са позоришним духом” (11-12. март). Овај програм подсећа на богати рад Битеф театра, од почетака до данашњег дана. „Театар на Скверу Мире Траиловић, једна је од кључних тековина Београдског интернационалног театарског фестивала – БИТЕФ-а. Настао на иницијативу Мире Траиловић, у врло специфичном, бурном  и деликатном периоду, свечано је отворен 3. марта 1989. године мултимедијалним догађајем ’Рађање позоришта’. Као најмлађе београдско позориште ’које мисли, говори и споразумева се језиком будућности’ од настанка окупља различите позоришне групе, трупе и уметнике како из институционалне, тако и са алтернативне театарске сцене”, напомињу у Битеф театру у најави овог програма.

Изложба ће имати три целине приказане кроз различите сегменте и медије: “Мира Траиловић и концепт Театра, његово представљање јавности кроз свечаност отварања, а потом и спровођење током тридесет година кроз различита тумачења и примењујући широки спектар својих програмских делатности - од тзв. традиционалне до нових уметничких врста, пракси и процеса”. Поменуте целине биће представљене поред графички обликованих панела, светлосним инсталацијама, аудио и видео прилозима постављеним на сцени и у другим просторима зграде. Посебан простор и третман добила је музика која је од почетка била присутна као неодвојиви део театра, а сада доступна и ван самог извођења представе. Ауторке изложбе су Весна Богуновић и Јелена Стојановић.

Програм прославе обухвата и гостовање позоришта “Костолањи Деже” из Суботице, које ће у Битеф театру извести представу „У име бога“, у режији Андраша Урбана.Најављен је и Филозофски салон: предавање и представљање лексикона ,,Мој абецедаријум позоришта” познатог редитеља и оснивача Театра на Руру Роберта Чулија, који ће бити уприличен 1. априла у Битеф театру. Роберто Чули је дугогодишњи пријатељ Битефа и његових оснивача, учествовао је са седам представа на овом фестивалу, а у години оснивања театра његове две представе освојиле су све награде 23. Битефа.   

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести