Урош Каурин и Вито Вајс хероји Дезиреа

Публика Фестивала савременог позоришта “Дезире” у Суботици с времена на време одабере своје миљенике, међу којима су се учешћем прошле и ове године високо на листи пласирали Урош Каурин и Вито Вајс, глумци из Словеније и аутори перформанса “Херој”, који праве у наставцима.
pozoriste, predstava, zavesa pixabay
Фото: pixabay.com

На “Дезиреу” су извели два до сад и оба су прошла сјајно. У њима се баве односом међу људима, пријатељским, љубавним компетитивним...

Духовити и иронични, циклус “Херој” су замислили да траје, као у холивудским блокбастерима, “вечно”. Односно, док их се публика не засити.

- Сва снага нам је усмерена на представу. Добијемо идеју за сцену, и овај други увек то разуме, развијамо је у комуникацији. То је процес који има и брачне свађе, а сигурно је ствар и у томе што јесмо различити, али гледамо како можемо заједно створити нешто добро - готово у глас одговарају Каурин и Вајс на питања новинара. - Што се тиче “Дезиреа”, много га волимо и најомиљенији нам је фестивал. Част је играти у Суботици и можда звучи смешно, али је и то нека љубав. Знамо већ људе овде, срећемо колеге и већ нам је жао што следеће године нећемо имати нову представу.

О егзистенцији глумаца на независној сцени у Словенији кажу да је тешка, као и свугде. За разлику од Хрватске и Србије у Словенији је још и добро, поготово ако се вредно ради и - вреди.

Представе “Херој” продуцира Удружење “Момент” из Марибора.

        И. Бурић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести