Вечерас на Позорју „Хајка на вука” и „Утопљена душа”

Представа “Хајка на вука” Шабачког позоришта из такмичарске селекције 63. Стеријиног позорја биће изведена вечерас у 19 часова на сцени Позоришта младих.
д
Фото: Промо

Аутор текста је Огњен Обрадовић, а представу је режирала Наташа Радуловић.

- “Хајка на вука” је прича нашег времена и свеприсутнијег проблема неделања и буђења анималног у људима у ситуацијама егзистенцијалне кризе, социјална драма која се бави проблемом „стајања у месту“. Како се суочавамо са проблемима и како на њих реагујемо, како лоше реагујемо на своје ближње у тренутку када нам егзистенција „виси о концу“, питања су која поставља драма - објашњава писац Огњен Обрадовић.

Овај комад говори о људима који живе у забити, заборављени од света и од самих себе, а радња је смештена у кафану у распаду.

- Данас смо се пробудили чврсто решени да ће нам од сутра бити боље јер нам је јуче било једнако лоше, зато што ни претходног дана није било ништа боље. Данас смо веровали да ћемо добити шансу да почнемо испочетка, али је неко уместо нас поновио јучерашње грешке. Сутра ћемо сами о свом животу доносити одлуке јер до сада то нисмо могли зато што су држава, људи и време били против нас. Данас смо били бесни и смели смо да чинимо зло јер је ваздух био тежак, а небо тмурно. Данас смо донели одлуку да ћемо се смејати и када смо гладни, да ћемо учити и ако нам је хладно и да се нећемо сећати да не знамо шта је слобода. Данас смо се опет пробудили али нам се коцкице још нису сложиле, па ћемо сутра поново покушати, ако неко то већ не уради уместо нас - наводи Наташа Радуловић, поводом ове представе.

У  представи играју: Милош Војновић, Драгана Радојевић, Анета Томашевић, Љубиша Баровић, Петар Лазић и Ива Кеврар.

Фото: Промо

Београдско драмско позориште извешће представу “Утопљена душа”, која је такође у такмичарској селекцији, вечерас у 21 час на сцени “Јован Ђорђевић” СНП -а. Овај комад о нашем познатом песнику Владиславу Петковићу Дису написао је Александар Југовић, режирао га је Бобан Скерлић, а у представи играју: Сергеј Трифуновић, Милица Зарић, Игор Дамњановић, Немања Стаматовић, Ивана Дудић и Лако Николић.

- Владислав Петковић Дис једна је од најтрагичнијих личности српске књижевности. Уплашена количином незадовољства и туге којом проговарају „Утопљене душе“, тадашња књижевна елита оспорила је његов поетски дар и одбацила га као песника. Дис је, пророчки, тим насловом предвидео своју смрт - указује аутор овог комада Александар Југовић.

У Југовићевом комаду имамо Песника, особу изузетно сензитивну, која је непрестано у саморефлексијама, напомиње редитељ Скерлић и додаје да “у ситуацији када брод којим плови, међу осталима, и Владислав Петковић Дис, буде торпедован и почне да тоне, та се грозница појачава. Ми у публици видимо свет онако како га види Дис. То је простор између сна и јаве, простор страхова и несигурности, простор помирености са судбином. Представа се догађа на комадићу палубе пароброда ’Италија’ који превози путнике преко Јонског мора у мају 1917...”

На Позорју младих данас ће бити изведене три представе: “Живот мој” класе Александра Ђинђића на Факултету уметности у Приштини (Звечан); “Антигона” класе Велимира Бланића на Универзитету у Бања Луци;  и “Коса” класе Ивана Јевтовића на Факултету драмских и филмских умјетности Универзитета “Синергија” у Бијељини.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести