Више од 100 учесника светске конференције о пантомими

ШАНГАЈ: Трећа светска конференција о пантомими почеће сутра онлајн у 8 сати ујутро по београдском времену и трајаће до недеље 13. децембра, најавили су организатори из Кине и Србије.
e
Фото: Pixabay.com

На велику смотру пантомиме пријавило се преко 100 учесника са свих континената - из Европе, Азије, Африке, Аустралије и Северне и Јужне Америке.

Велики онлајн пројекат реализује се преко Светске организације пантомимичара, Шангајског међународног фестивала комедије и уз помоћ Шангајског центра драмских уметности.

Представник са српске стране је један од врхунских пантомимичара, глумац Марко Стојановић, са којим су успешан професионални однос изградиле кинеске колеге са Међународног позоришног института, посебно уметнички директор Шангајског центра драмских уметности Ник Ју.

Осим њих, са Стојановићем сарадњу имају и национална глумица прве класе Тиан Шуи, иначе и главни супервизор Шангајског центра драмских уметности, као и професор Хе Јан, шеф катедре за глуму Шангајске позоришне академије.

Конференцију ће отворити Ник Ју, Офер Блум из Израела, потпредседник Светске организације пантомимичара и Стојановић као председник Светске организације пантомимичара и главни организатор конференције.

Манифестацију ће затворити Тиан Шуи и Какумото Ацуши, редитељ из Јапана, координатор Азијског регионалног савета Светске организације пантомимичара.

Стојановић је пре неколико седмица постављен за члана престижног Уметничког комитета Шангајског међународног фестивала комедије и управо са глумицом Тиан Шуи у јеку пандемије, у априлу покренуо је српско-кинески пројекат "Уметност и пријатељство".

Тада су снимили на оба језика поезију Џао Лихонга и Драгана Драгојловића, а видео снимци су имали милионску гледаност у кинеским и српским медијима, као и на интернету.

Програм светске конференције о пантомими распоређен је у четири дана и највећи проблем је била временска разлика, јер су и говорници и учесници удаљени скоро 24 сата једни од других.

На програму су још два панела “Жене у физичком позоришту” и “Говор тела у кинеском позоришту”, али и две веома занимљиве презентације "Говор тела у Пекиншкој опери" и "Покрећући Брехта" професора Даниела Бауша, заменика декана и шефа катедре за напредне студије Академије Димитри из Швајцарске.

Биће и пет онлајн радионица, а све дискусије и промоције ће бити директно преношене на Фејсбук страници Светске организације пантомимичара.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести