Водимо вас у СНП: „Аутобиографија” и „Пожар. Лаунџ/Контраст...”

Представа “Аутобиографија”, у режији Предрага Штрпца, рађена по аутобиографији нашег чувеног комедографа Бранислава Нушића, биће изведена сутра у 20.30 часова на Камерној сцени Српског народног позоришта.
Iz predstave „Požar. Launy/Kontrast ili Tamo gde smo ostali”  Foto: B. Lučić
Фото: Б. Лучић

О Нушићевом животу, његовим речима и опаскама, дочараном уз помоћ музике, на сцени говоре глумци: Милован Филиповић, Небојша Савић, Милан Ковачевић, Соња Дамјановић, Сања Микитишин и Вишња Обрадовић. За клавиром је Маја Алвановић.

“Све се то препознаје по зрелом и убедљивом стилу и конструкцији, који су обележили касније Нушићеве комаде. Претпоставља се да је писац, који је у то време доживљавао личне трагедије (смрт оца и сина), крио да се бавио тако неозбиљним послом, какав је писање нове верзије комедије.

И други детаљи из Нушићевих позних радова аутобиографског карактера често су непоуздани. Нушић је био велико причало, козер и, као аутентични хумориста, сваку уштогљену и намргођену ствар извргавао је спрдњи. Као старинске фотографије које су се накнадно ручно бојиле и улепшавале, неке призоре из свога живота, стари је писац приказао или препричао у комичном светлу, представљајући се као сопствени, карикирани јунак”, пише Ласло Блашковић о Нушићевој “Аутобиографији”.

Десет карата за читаоце
Читаоцима „Дневника” поклањамо укупно десет карата за представе “Аутобиографија” и “Пожар. Лаунџ/Контраст или Тамо где смо остали”. По две карте ће добити читаоци који се данас у 12 сати јаве на телефон Културне рубрике “Дневника” 480 6881. Добитници ће улазнице моћи да подигну данас на портирници “Дневника”.

У среду 17. маја у 20.30 часова, такође на Камерној сцени, биће изведена представа “Пожар. Лаунџ/Контраст или Тамо где смо остали” Момчила Миљковића и Мие Кнежевић, која је и режирала. Ова представа заснована је на потресним догађајима, пожарима у новосадској дискотеци “Контраст” и клубу “Лаунџ”, у којима је страдало 14 младих људи, у размаку од свега неколико година. Од осталих представа издваја је и сам начин рада и процес кроз који су прошли њени аутори, и глумци, па и публика која, гледајући их како са сцене подсећају на те болне догађаје, све дубоко проживљава.   

Текст “Пожара” заснива се на хиљадама страница судских списа, вештачења, сведочења преживелих, разговора са родитељима жртава, али без намере да на себе преузме улогу истражитеља, тужилаштва или суда.

По речима редитељке Мие Кнежевић, “наша менталитетска традиција је да брзо заборављамо и стога верујемо да је добар тренутак да се суочимо са овим трагедијама који су блиска историја Новог Сада, и да се језиком театра бавимо свим узроцима и последицама догађаја који су сами себи постали метафора. Јер, мислимо да позориште има право да направи реалан пресек стања друштва и да постави веома конкретна питања... Та два догађаја су за мене визуелизација свих рупа и грешака у којима ми живимо, прилично мрачан одраз наше реалности”.

У овој представи играју: Алиса Лацко, Марко Савковић, Димитрије Аранђеловић, Стефан Вукић, Марко Савић, Лидија Стевановић, Драган Којић, Нина Рукавина, Сања Ристић Крајнов, Душан Јакишић, Миодраг Петровић, Зоран Богданов, Сања Микитишин и Драгиња Вогањац. 

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести