Водимо вас у СНП:  „Здрав(о) живот(е)” и „Вечити младожења”

Представа “Здрав(о) живот(е)/Хај лајф”, у режији Николе Завишића, биће изведена вечерас у 20.30 часова на Камерној сцени Српског народног позоришта.
Iz predstave „Večiti mladoženja”   Foto: A. Ramadanović
Фото: Из представе „Вечити младожења”   Фото: А. Рамадановић

У основи овог комада Лија Мекдугала, канадског драмског писца млађе генерације, је прича о четворици момака, бивших затвореника, који смишљају планове како да брзо стекну новац који ће им обезбедити нов почетак.

Баг, нервозан тип који је скоро изашао из затвора, машта о свом имању (Ненад Пећинар), сусреће старог пријатеља Дика (Игор Павловић) и мудро разрађују Багов план. У томе им се придружују Дони (Иван Ђурић), геније за беспрекорно обављање криминалне радње, али брижан, болестан и муцав, и најмлађи Били (Марко Савић), шармер и заводник. Они су спиритус мовенс, предузимљиви, желе да се покрену и управљају својим животом. У томе се поткрепљују антологијским хитовима, који се уживо пуштају са грамофонских плоча.

„“Хај лајф”, односно оно што смо ми назвали у слободном преводу “Здрав(о) живот(е)” је заправо јако модеран, интересантан и блесав комад“, каже редитељ Никола Завишић, и додаје „да је ово прича о четири суманута губитника, који су константно под утицајем халуцинација које производи у њима то што користе, односно морфијум“.

Десет карата за читаоце „Дневника”
Читаоцима “Дневника” поклањамо десет карата за представе “Вечити младожења” и “Здрав(о) живот(е)”. По две карте ће добити читаоци који се данас од 12 до 12.15 часова јаве на телефон Културне рубрике “Дневника” 4806 881. Добитници ће улазнице моћи да подигну данас на портирници “Дневника”.

Представа “Вечити младожења”, рађена по мотивима романа Јакова Игњатовића, у драматизацији Петра Грујичића, и режији Даријана Михајловића, биће изведена сутра у 19.30 часова на сцени “Пера Добриновић” СНП-а. Као што је и у Игњатовићевом роману фамилија Кирић емигрирала у Сентандреју, тако се у овом виђењу редитеља Даријана Михајловића она скрасила у месту Сент Ендрју у Тексасу, и исто се суочава с (не)прилагођавањем новој средини, генерацијским неслагањем, другачијим виђењима и размишљањима о томе шта је живот, и да ли је увек негде другде.

„У питању је прича о људима који одлазе из ове средине и остају негде између та два света: наше средине коју носе са собом и света који не могу да асимилију. Миграције су и економске и трају већ стотину година, ми смо доста у нашој историји за три пута, што због ратова, које смо волели да водимо, имали приличан одлив те економске имиграције и одлива мозгова. Ово је прича о људима који су отишли у једном од највећих таласа, тих двадесетих, тридесетих година из Европе, Србима који су отишли у Америку, у једно мало место по имену Сент Ендрју у Тексасу“,  објашњава редитељ Даријан Михајловић.

У глумачком ансамблу ове представе су: Марко Савић, Милован Филиповић, Новак Билбија, Гордана Ђурђевић Димић, Лена Богдановић, Душан Јакишић, Мирослав Фабри, Јована Стипић, Александра Плескоњић, Зоран Богданов, Лидија Стевановић, Милица Грујичић, Тијана Максимовић, Миа Симоновић, Драгомир Пешић, Драган Којић и Данијел Јованчевић. 

      Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести