Водимо вас у Српско народно позориште: Теодоракисов балет „Грк Зорба”

Балетска представа Српског народног позоришта “Грк Зорба”, која је на репертоару вечерас у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић”, једна је од најомиљенијих, вероватно и због музике Микиса Теодоракиса и сиртакија, који ни нашу публику не оставља равнодушном.
grkzorba-5
Фото: СНП

“Грк Зорба” је прича о пријатељству између младог писца Ника и Грка Зорбе, “сањара, луталице, који волео је живот, пиће и жене, и упознао све стране живота, носио се са невољама, туђим и својим. Увек је био на страни оних који пате, умео је да се жртвује за друге”… Ник и Грк Зорба су се први пут срели у луци Пиреј, и послом заједно отишли на Крит. Тамо ће обоје доживети и љубав, која ниједном од њих неће донети жељно очекивану срећу, али ће те животне невоље, и суровост средине која је томе допринела, нађачати њихово пријатељство. Обојица теше један другог, играјући.


Две карте за читаоцеДневника

Читаоцима “Дневника” поклањамо две карте за вечерашњу представу “Грк Зорба”. Добиће их читалац који се данас од 12 до 12.15 часова јави на телефон Културне рубрике “Дневника” 4806 881.    


“Ту је пријатељ Зорба који га теши. Сиртаки? Та игра је најбољи лек за све болести душе… Игра живота и смрти се наставља… ту је пријатељ Ник који је од Зорбе научио да игра, да размишља другачије, да живи… Живот се наставља! Ник лагано увлачи свог духовног вођу у игру која почиње да пулсира и коначно постаје необуздана. Да, то је сиртаки!”

У улогама су: Андреј Колчерију (Грк Зорба), Самјуел Бишоп (Ник, млади писац), Олга Аврамовић (Мадам Ортанс), Ана Ђурић (Марина, млада удовица), Давид Груосо (Павлос, сеоски момак) и остали чланови бројног балетског ансамбла СНП -а, као и ученици Средње балетске школе из Новог Сада. Оркестром ће дириговати Александар Којић, а у представи учествује и мецосопран Марина Павловић Бараћ, док соло на бузукију изводи Бранимир Јовановић.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести