Загребачка представа „Погледај ме” на фестивалу „Синерџи”

“Погледај ме”, ауторски пројект Романа Николића, младог глумца и  перформера, у продукцији удружења “Артерариј” из Загреба, биће изведен у четвртак у 19 часова у Новосадском позоришту / Ујвидеки синхаз, у оквиру фестивала језичких мањина “Синерџи”. Ово је први ауторски пројекат Романа Николића, који се бави питањем идентитета.
novosadsko pozoriste
Фото: Дневник (Филип Бакић)

- У којим ситуацијама смо изложени изругивању, дискриминацији, насиљу због властитог идентитета. У којим све ситуацијама смоизложени погледима других зато што смо другачији, зато што смо жене, мушкарци, педери, лезбе, Роми, Срби, Хрвати. Тијеком процеса фиксирали смо границе идентитета, а он је постајао гротескан – идентитет као памфлет, оптужница, псовка, рецитација или маска. Истовремено се, парадоксално, пред нама растапао, постајао неважан, флуидан, непостојан, многострук, свачији.

Ова представа је настајала као живо ткиво прича о догађајима из живота двоје казалишних ентузијаста који су смјело прихватили изазов: изложити све своје и наше идентитете погледима казалишне публике - наводи се у најави ове представе.

У структури представе извођачи путују између приватног и изведбеног, рецитујући и понављајући властите приче из школских клупа,  сценског простора, као да више нису њихове. Ово није велика представа, како се напомиње, и састоји се од много малих фрагмената реалности – наизглед небитне и мале ситуације из живота двоје појединаца који су другачији, и нису другачији. Представа прати аутобиографије протагониста, које нас одводе према визији дистопијске будућности.

– То је пројект о двоје људи који желе бити прихваћени и слободни. О двоје људи који то нису сасвим јер су, ето, Роми. То је пројект о свакоме коме је ограничена слобода због затворености друштва - истиче аутор пројекта Романо Николић.

Драматуршкиња је Мила Павићевић, а играју Меланија Мешић и Синиша Сенад Мусић. Представа је освојила награду Хрватског друштва драмских умјетника “за изниман допринос казалишној умјетности 2017.” Романо Николић један је од најуспешнијих хрватских глумаца млађе генерације. Освојио је две награде хрватског глумишта, а незаобилазно је лице Дубровачких летњих игара. У родном Дубровнику играо је у адаптацијама Држића и Шекспира, а овога лета и Харона у Војновићевом “Гераниуму”. Осим глумачког ангажмана, оснивач је и водитељ “Артерарија”.

Удружење деловања у култури “Артерариј” је, иначе, невладина организација која се примарно бави укључивањем мањинских и стигматизованих група у уметничке продукције.

        Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести