Зрењанин поново домаћин Фестивала професионалних позоришта Војводине

Зрењанин и Народно позориште „Тоша Јовановић” другу годину заредом биће домаћини најбољим драмским и луткарским представама војвођанских позоришта у протеклих годину дана, у селекцији Слободана Савића.
narodno pozoriste zrenjanin
Фото: Youtube Printscreen

На 69. Фестивалу професионалних позоришта Војводине, који се одржава од 12. до 18. априла, под слоганом „Позориште у стигматизованом друштву“, наступиће Народно позориште „Тоша Јовановић” из Зрењанина, новосадско Позориште младих, Народно позориште Суботица, Српско народног позориште, Ујвидеки синхаз, Народно позориште Сомбор, као и Дечје позориште Суботица.

„Прошле године били смо одлични домаћини овог фестивала, који нам много значи, јер Зрењанин много улаже у културу, посебно у позориште. То мора да резултира и на овај начин. У протеклом периоду одрађене су бројне представе, запажене и код публике и код критике. Били смо и домаћини два фестивала, овог покрајинског, и луткарског на нивоу Србије. Добили смо и  највише државно признање - Сретењски орден, и све то морамо оправдати. Задатак је озбиљан и одговоран, али ми смо спремни да га испунимо“, истакао је директор зрењанинског позоришта Иван Француски, уз напомену да је Зрењанин спреман и за нови задатак - да овај фестивал организује и у наредне три године, што му је већ поверено.

Председник Заједнице професионалних позоришта Војводине Валентин Венцел истакао је да је веома узбуђен због доласка у Зрењанин, јер је то његов родни град.

„На овом месту начинио сам прве позоришне кораке. Зрењанин је, по мени, изванредан спој сјајне публике и изузетног театра. Живимо у свету пуном антагонизама а позориште је мост који повезује различитости. Зрењанинска публика, која је интеркултурална, права је средина за овакву врсту догађаја, за позориште као простор заједништва у различитости“, нагласио је Венцел, оцењујући овогодишњи фестивал као један од најквалитетнијих на Балкану, са репертоаром на средњоевропском нивоу.

На конференцији је свечано потписан и уговор о донаторству између зрењанинског позоришта и компаније „Гомекс“, која је спонзор фестивала. Челник компаније „Гомекс“ Горан Ковачевић истакао је да му је драго због наставка сарадње са зрењанинским позориштем.

„Култура оплемењује а самим тим свима доноси добитак. Ми дугорочно помажемо Народно позориште у Зрењанину и Стеријино позорје, и имали смо одличне резултате. Радује да је и ова манифестација, коју је Зрењанин преузео на пет година, све боља. Ми не очекујемо промене преко ноћи, то је увек дугорочни процес, али сваке године треба начинити позитиван помак“, речи су Ковачевића.

Свечано отварање фестивала је у петак, 12. априла, у НП„Тоша Јовановић“, од 19 часова. Први фестивалски догађај је отварање изложбе под називом „Лутка у фокусу“, у фоајеу позоришта. Од 20 часова је на програму мјузикл „Било једном у Банату“.

У суботу, 13. априла, од 10 часова су „Царски певачи“, представа Народног позоришта „Тоша Јовановић”. Од 19 часова је представа „Затвореник и шестопрсти” Позоришта младих Нови Сад. У недељу, 14. априла, од 20 сати је „Лисистрата“ у извођењу Народног позоришта Суботица. У понедељак, 15. априла, од 11 часова на репертоару је „Извини, мама“, Дечјег позоришта Суботица (Сцена на српском језику). Од 13 сати је „Тиритарка харгатар“ - Дечјег позоришта Суботица (Сцена на мађарском). Од 20 часова „Вештице из Салема“ СНП-а.

У уторак, 16. априла, од 20 часова је „Хасанагиница“ Новосадског позоришта/Ујвидеки синхаз. У среду, 17. априла, од 11 сати је „Коњски зубић у нашег цара“ Народног позоришта Сомбор, а од 20 часова „Тартиф“, у извођењу ансамбала Народног позоришта Сомбор и Српског народног позоришта. У четвртак, 18. априла, од 19 сати је додела награда 69. Фестивала професионалних позоришта Војводине, а у 20 часова представа у част награђених „Доплер“ Српског народног позоришта и Центра за развој визуелне културе Нови Сад.      

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести