Скулптуре жена старе више од 23.000 година

АМИЈЕН: У близини француског града Амијена, северно од Париза, археолози су пронашли фигурине жена из периода палеолита чија је старост процењена на више од 23.000 година.
1
Фото: Tanjug

Палеолитске групе ловаца-сакупљача настањивале су свакога лета северну област будућег града где су израђивали врхове стрела, сечива, накит и изрезивали из креде мале фигуре које су археолози назвали "Венерама из Ренакорта".

Како је објавио најновији број двомесечног часописа " Археолоџи" за март/април, сада је пронађена једна таква "Венера" на дубини од четири метра на којој су веома добро изрезани детаљи .

На фигури се и са лица и са наличја види коса која подсећа на шлем од коцкица, а са предње стране се виде бујне дојке и повећи стомак на коме је урезан пупак. Са леђа се види повећа стражњица која је веома реалистички обликована.

Према речима археолога, њихов је циљ да истраже и утврде како је ова фигура рађена. Њен квалитет далеко надмашује сличне мале скулптуре из како га називају, граветијанског периода ( 28.000-22.000 пре нове ере)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести