Следи велико финале Европске престонице културе

У Новом Саду ће од 7. октобра до 27. новембра бити одржано велико финале Европске престонице културе (ЕПК) под називом "Друга Европа“, најављено је данас на конференицији у Дистрикту.
2
Фото: novisad2022

Више од 430 уметника из 38 земаља биће део новог програмског лука, у оквиру којег неки од главних програма доносе инклузивне догађаје са нагласком на стваралаштво маргинализованих група, представљају стрип у новим формама и упознају нас са богатством алтернативних, мањинских и авангардних жанрова, језика и израза.

Немања Миленковић, директор Фондације "Нови Сад - Европска престоница културе", истакао је да је Нови Сад као ЕПК 2022. једна од најбољиих европских престоница културе икада по свим параметрима.

Верујем да све што је поменуто, маргинализовано, алтерантивно, независно и другачије, уствари јесте наш финиш у ком звезде стижу последње, рекао је Миленковић.

У оквиру овог програмског лука, у Галерији Матице српске биће отворена изложба посвећена још једном великану српског сликарства, Урошу Предићу, чијим отварањем 7. октобра и почиње „Друга Европа“.

Тијана Павлковљевић, управница Галерије Матице српске, нагласаава да је Галерија од почетка била активна и присутна у свим луковима ЕПК који су се до сада одиграли.

Новосађанима смо донели шест великих изложби, на које смо поносни и за које нам се чини да су свака на свој начин помериле музеолошке стандарде и донеле нешто ново, рекала је Павлковљевић.

Она наводи да је ова изложба посебна, јер ће бити прилагођења свим особа са инвалидитетом, те да ће им бити омогућено кретање кроз све делове Галерије али и да ће моћи да додиром осете, као и да чују уметничка дела.

Важан сегмент финала ЕПК посвећен је стрипу и Нови Сад ће окупити најзначајније стрип-цртаче.

Тим поводом позоришна адаптатиција у дигиталној сценографији прве стрипске хероине Цат Цлаw, Банета Керца, имаће прва извођења у оквиру „Друге Европе“ 22. 23. и 24. октобра у Позоришту младих.

Представу режира чувени холандски редитељ Мајкл Хелмерхорст.

Приказ је направљен на тај начин да то буде стрип који се одиграва на позорници, док гледате представу као да читате стрип. Направљена је да нигде не буде тишине, да увек буде музике и звука, рекао је Хелмерхорст.

Ауторка пројекта „Суба Нови Сад“ Бранка Парлић, најавила је да ће у оквиру овог програмског лука бити организиване две програмске целине посвећене Митру Суботићу Суби, које ће обухватати један простор у ком ће се слушати музика и упознавати са животом овог уметника.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести