Слика Паје Јовановића на аукцији у Лондону

ЛОНДОН: Слика једног од највећих српских сликара Паје Јовановића налази се на аукцији у Лондону а на продају је понудила водећа аукцијска кућа "Sotheby's".
п
Фото: Youtube printscreen/Телевизија Храм

Њена процењена почетна вредност је од 70.000 до 100.000 фунти.

На сајту аукцијске куће из Лондона наведено је да је у питању „слика 'Одмор Башибозука' чији је аутор Paul Joanowitch“.

Наводе да је реч о уљу на платну димензија са рамом 68 са 60,5 центиметара, без рама 41 са 32,5 центиметара.

У опису слике наведено је да су "Арнаути или башибазуци" припадници нерегуларних пешадијских и коњичких војних снага османске војске.

Састављени од добровољаца, најчешће Черкеза, Албанаца и Курда, избегавали су уређене борбе и били познати по зверствима, пљачки и одвођењу робља.

Оваква недела су на нашим просторима оставила дубок траг у односима Албанаца и суседних народа. Башибозуци су били познати по недостатку дисциплине.

Фото: Youtube printscreen/Телевизија Храм

Још једна од слика Паје Јовановића (1859-1957) била је на аукцији код исте акукцијске куће у Лондону 2018. године. Аутор је слике која је најскупље продата слика једног српског сликара, Цену од више од пола милиона евра достигла је пре две године његова слика "Два башибозука испред капије". Почетна процењена цена била је 150.000 фунти, а продата је за три пута већу суму чиме је оборен и рекорд за вредност једне Јовановићеве слике.

До тада највећу тржишну вредност достигла је његова слика "Укротитељ змија", која је 1999. године на аукцији код Кристија у Њујорку продата за нешто више од 168.000 евра.

Павле Паја Јовановић рођен је 1859. у Вршцу, а преминуо је 1957. у Бечу.

Био је један од највећих српских сликара и типичан представник академског реализма.

Од 1895. године Паја Јовановић је почео да слика историјске композиције, попут "Сеоба Срба" под Арсенијем Трећим Чарнојевићем.

Насликао је бројне слике међу којима је "Битка у Теутобуршкој шуми", "Женидба херцога Ферија ИВ с Јелисаветом Хабзбуршком", По поруџбини краља Милана Обреновића насликао је "Таковски устанак", аутор је и дела "Проглашење Душановог законика“, "Крунисање цара Душана".

Чувена дела Паје Јовановића су и "Борба петлова", "Гуслар", "Кићење невесте"...

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести